El Govern preveu iniciar el 2016 el nou col·lector i deixar l´actual per a emergències

La Generalitat ha de resoldre ara les al·legacions presentades al projecte
Es vol cedir 25 anys l'explotació de la canonada a l'empresa que la faci

12.10.2015 | 07:11

La Generalitat té la intenció de posar a concurs en els propers mesos la construcció i explotació del nou col.lector de salmorres, una infraestructura que hauria de contribuir en gran mesura a resoldre els problemes de salinització de les aigües de la conca potàssica. En aquests moments s'ha tancat el període d'exposició pública del projecte i el Govern ha de resoldre les al.legacions que s'hi han presentat.
El tram que s'ha de fer de nou és el doble ramal que hi ha al Bages -des de Cardona, per una banda, i des de Balsareny-Sallent, per l'altra, i que s'unifiquen a Castellgalí fins a arribar a Abrera. Segons consta en el projecte, la futura canonada, dimensionada amb cabals superiors a l'actual, serà la que s'utilitzarà cada dia per a l'evacuació fins al mar de la salmorra provinent de l'explotació minera del Bages, mentre que la que actualment hi ha en servei (que data de mitjan anys 80 i que registra nombrosos episodis de trencaments i vessaments) es mantindrà "en reserva per a possibles emergències".

Un dels aspectes més rellevants d'aquesta futura infraestructura és que inclourà la captació de diferents surgències salines que, segons consta en el projecte, provenen d'una proposta d'actuació redactada per Iberpotash, que les considera surgències naturals. De fet, l'empresa minera ja va signar un conveni l'any 2006 amb l'Agència Catalana de l'Aigua per fer efectives aquestes captacions -l'empresa no pot actuar directament sobre l'àmbit hídric- i fins i tot en va avançar la seva part de finançament. L'ACA, però, no ha arribat a executar mai aquestes captacions a l'espera de fer realitat un nou col.lector que s'ha anat ajornant. Aquestes captacions de surgències estan situades a la zona del Fusteret de Súria, a la riera de Conangle (Balsareny), al Pont Nou, al polígon industrial l'Illa i a la riera de Soldevila de Sallent, i al riu d'Or, a Santpedor.
La futura canonada es construirà paral.lela a l'existent i amb diàmetres superiors -variables segons els trams- per aconseguir incrementar la capacitat de transport de salmorra, que és un dels grans dèficits de l'actual, a banda de la seva degradació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

L´ovni de Montserrat que venia de França
L´ovni de Montserrat que venia de França

L´ovni de Montserrat que venia de França

Consulta l'expedient sencer d'un dels casos que més llegendes urbanes ha generat i que acaba de...

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

L'Ajuntament encara no ha definit quina utilitat es donarà al solar que quedarà buit

El pla urbanístic de la mineria preveu dues plantes més de sal a Súria i una a Callús

El pla urbanístic de la mineria preveu dues plantes més de sal a Súria i una a Callús

El document de planificació, que ahir es va aprovar inicialment, concreta molt poc el futur del...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol tindrà 90 parades i una quinzena d´activitats

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol tindrà 90 parades i una quinzena d´activitats

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

Enllaços recomanats: Premis cinema