L'elaboració de cervesa artesana al Bages i el Berguedà passa pel seu millor moment. Ho demostren unes xifres de producció mai assolides fins ara, que s'acosten als 500.000 litres anuals.

El mercat de la cervesa artesana és relativament nou, fins al punt que fa deu anys al Bages i al Berguedà tan sols hi havia un parell de productors oficialment registrats, i actualment ja en són una desena. La demanda ha anat creixent progressivament, i hi ha empreses que han més que doblat la feina des que van començar. És el cas de La Pirata, un dels principals productors de Catalunya i amb seu a Súria, que aquest cap de setmana acaba d'inaugurar les noves instal·lacions ampliades (vegeu la part baixa de la pàgina). Va començar el 2012 amb una producció d'uns 10.000 litres anuals, i preveu tancar el 2015 amb prop de 150.000 litres venuts "en el que indiscutiblement haurà estat el nostre millor any", explica el precursor del negoci, Aran León.

Com ell, hi ha altres empresaris que ja viuen del negoci de la cervesa artesana. La cervesa Guineu, de Ca l'Arenys de Valls de Torroella, és una de les més arrelades, amb una producció anual d'uns 200.000 litres, i que (igual que La Pirata) ja exporta més de la meitat del producte a l'estranger, especialment a Holanda, Suècia i Itàlia, però també als Estats Units. La berguedana Quer Beer també ven a Dinamarca, França, Itàlia i Bèlgica, per bé que el seu principal mercat encara és el català. En aquest cas, el negoci va arrencar fa tres anys amb petites produccions, "que fèiem a còpia de comandes", diu el seu responsable, August Fabregat, i ara "ja tenim comercials propis i distribuïdors" per als 60.000 litres anuals de producció. "Teníem dos negocis, però un ja l'hem deixat", i ara viu de fer cervesa.

Al costat d'aquests productors n'hi ha altres de més petits que també s'estan fent un lloc en el mercat de la cervesa artesana, per bé que per ara el limiten al seu entorn més proper.