La Generalitat té la intenció de posar a concurs en els propers mesos la construcció i explotació del nou col.lector de salmorres, una infraestructura que hauria de contribuir en gran mesura a resoldre els problemes de salinització de les aigües de la conca potàssica. En aquests moments s'ha tancat el període d'exposició pública del projecte i el Govern ha de resoldre les al.legacions que s'hi han presentat.

El tram que s'ha de fer de nou és el doble ramal que hi ha al Bages -des de Cardona, per una banda, i des de Balsareny-Sallent, per l'altra, i que s'unifiquen a Castellgalí fins a arribar a Abrera. Segons consta en el projecte, la futura canonada, dimensionada amb cabals superiors a l'actual, serà la que s'utilitzarà cada dia per a l'evacuació fins al mar de la salmorra provinent de l'explotació minera del Bages, mentre que la que actualment hi ha en servei (que data de mitjan anys 80 i que registra nombrosos episodis de trencaments i vessaments) es mantindrà "en reserva per a possibles emergències".

Un dels aspectes més rellevants d'aquesta futura infraestructura és que inclourà la captació de diferents surgències salines que, segons consta en el projecte, provenen d'una proposta d'actuació redactada per Iberpotash, que les considera surgències naturals. De fet, l'empresa minera ja va signar un conveni l'any 2006 amb l'Agència Catalana de l'Aigua per fer efectives aquestes captacions -l'empresa no pot actuar directament sobre l'àmbit hídric- i fins i tot en va avançar la seva part de finançament. L'ACA, però, no ha arribat a executar mai aquestes captacions a l'espera de fer realitat un nou col.lector que s'ha anat ajornant. Aquestes captacions de surgències estan situades a la zona del Fusteret de Súria, a la riera de Conangle (Balsareny), al Pont Nou, al polígon industrial l'Illa i a la riera de Soldevila de Sallent, i al riu d'Or, a Santpedor.

La futura canonada es construirà paral.lela a l'existent i amb diàmetres superiors -variables segons els trams- per aconseguir incrementar la capacitat de transport de salmorra, que és un dels grans dèficits de l'actual, a banda de la seva degradació.