Ja són dos els instituts de la Catalunya Central que participen en el programa Batxibac, una modalitat de batxillerat que conté un terç de les hores lectives en francès i permet obtenir, a més del graduat espanyol, l'equivalent francès, el baccaléurat. A més de l'institut Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós de Bages, aquest curs l'impartirà també l'institut Casa de la Vila de Capellades.

Fins ara, de tota la Catalunya Central, només el Gerbert d'Aurillac aplicava, des del 2013, un programa que permet als que el superen matricular-se en universitats franceses si al final aproven les tres proves que equivalen, en certa manera, a la selectivitat francesa: una d'història de França, una de llengua i literatura francesa i un examen oral.

Dimarts a la seu de l'INEFC, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i el cònsol francès a Barcelona, Edouard Beslay, van entregar els diplomes als 145 estudiants que es van graduar el curs passat. Entre ells, nou dels onze alumnes del Gerbert d'Aurillac que van començar el Batxibac fa dos anys. El director del centre, Eduard Casserras, es va felicitar pels resultats de la primera promoció, tenint en compte que dels nou graduats, tres ho han fet "amb la menció específica de très bien, cosa que vol que dir que han superat el vuit en totes les proves finals". "Ens la jugàvem una mica perquè no hem volgut abandonar l'anglès a l'ESO com a primera llengua", va comentar el director. Dos treballs de recerca en francès d'aquest institut han quedat entre els set finalistes d'aquest programa.

L'institut Casa de la Vila de Capellades s'hi ha sumat amb la voluntat d'oferir un suport als alumnes més capaços que n'augmenti el rendiment. La directora, Margarida Pintó, va explicar que havien posat el 6,5 de nota mitjana a l'ESO com a mínima per poder accedir-hi per "oferir una possibilitat més als alumnes que tenen un alt nivell". Aquest curs hi tenen set alumnes inscrits.