La Mostra de la Verema i Productes Ecològics de Navàs va engegar, com a plat fort, amb una ruta vitivinícola pel poble conduïda per la historiadora local Maria Estruch. La comitiva va sortir de la plaça de la Sagrada Família, coneguda per la de l'Església, on es van situar ahir les parades de productes ecològics i de cellers locals fins al migdia.

La ruta va anar precedida per una botifarrada, que va tardar gai-rebé una hora més del compte a començar pel fred que feia al poble a les nou del matí. A les deu tocades una trentena de persones van arribar a la vinya urbana de la carena de cal Casas, a la zona de cal Nosa, on Estruch va il·lustrar els assistents sobre els procediments que seguien els vinyaires del segle XIX. Va oferir una lliçó magistral de terminologia tècnica vinculada als estris i a les parts dels ceps. Es va visitar també el celler centenari de cal Miquel, en l'edifici modernista del Soler, amb diverses tines conservades. Estruch va recordar que "mai no ha tornat a haver-hi, a Navàs, tantes vinyes com abans de la fil·loxera".

Sortosament, els joves, avui en dia, estan fent créixer la producció. A Navàs hi ha una trentena de cellers aficionats, segons Ramon Manubens, del celler de cal Manubens, ahir present amb una parada. Un celler amb molta ambició és el de cal Vinyas, que aposta pels "vins naturals sense tractament enològic per conservar l'essència del territori i de l'anyada", va detallar Gerard Vinyas. Demà, la mostra se centra a la plaça de l'Ajuntament, amb més parades.