Martí i Arlet: els noms més posats a les comarques centrals el 2014

El nombre de fills per dona se situa a l'1,51

19.10.2015 | 18:14

Martí i Arlet han estat els noms més posats als nounats de les comarques centrals aquest 2014. Els segueixen els noms de Marc, Arnau, Jan i Pol, en el cas dels nens, i Júlia, Laia Maria i Aina en el cas de les nenes.

L´any 2014 el nombre de nascuts vius registrats a Catalunya ha estat de 71.238, xifra que representa una disminució del 0,5% en relació amb el 2013 i una taxa de natalitat de 9,6 naixements per cada 1.000 habitants, segons les dades provisionals de l´Institut d´Estadística de Catalunya (Idescat). L´augment del nombre mitjà de fills per dona, que ha passat d´1,33 el 2013 a 1,37 el 2014, ha evitat la forta caiguda que era previsible en la xifra de naixements a causa de la disminució del nombre de dones en edat de tenir fills.

Les dones en edat fèrtil (de 15 a 49 anys) han passat d´1.763.873 l´any 2013 a 1.734.754 el 2014, xifra que representa una reducció de 29.119 dones. A més, les edats en què més es redueix el nombre de dones són les de màxima fecunditat (de 25 a 39 anys), fet que contribueix a la reducció del nombre de naixements. En les properes dècades el nombre de mares potencials es continuarà reduint i la seva estructura interna serà més envellida, ja que arribaran a les edats fèrtils les dones de generacions menys nombroses nascudes a partir dels anys noranta i finals dels vuitanta del segle XX.

L´edat a la maternitat es manté pràcticament igual que l´any anterior a Catalunya, situant-se en 31,7 anys i l´edat mitjana al naixement del primer fill en 30,4 anys. Ponent i les comarques gironines són els àmbits on la maternitat és més jove, amb una edat mitjana a la maternitat que no arriba als 31 anys i una edat mitjana al primer fill de 29,5 anys. L´àmbit Metropolità és on la maternitat és més tardana: 32,0 anys d´edat a la maternitat i 30,8 anys d´edat al naixement del primer fill.

El nombre de naixements ha augmentat a la meitat dels àmbits territorials: el Camp de Tarragona, Ponent, les comarques centrals i l´Alt Pirineu i Aran, mentre que a la resta disminueix. El Camp de Tarragona, Ponent i les comarques gironines, tots tres amb una taxa bruta de natalitat del 10€, són els àmbits amb més natalitat. Les taxes de natalitat més baixes es registren a l´Alt Pirineu i Aran (7,8€) i a les Terres de l´Ebre (8,2€).

Pel que fa al nombre de fills per dona (indicador conjuntural de fecunditat), els àmbits territorials que registren valors més elevats són Ponent, les comarques centrals i les comarques gironines amb 1,53, 1,51 i 1,49 fills per dona, respectivament. L´Alt Pirineu i Aran és el que el té més baix, amb 1,19 fills per dona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La imatge de la Moreneta col.locada dalt del cim del Cavall Bernat
La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Membres dels cossos muntanyencs de la Catalunya Central viatjaran a la zona del Nepal afectada per...

Enllaços recomanats: Premis cinema