El paisatge miner de Sallent ha variat sensiblement, amb la desaparició parcial d'una de les estructures que des de feia dècades en formaven part. ICL Iberia està portant a terme aquests dies el desmuntatge i retirada d'una part de l'antic castellet del pou Sallent, una infraestructura que ja feia anys que estava fora de servei.

Aquesta estructura metàl.lica, d'uns 40 metres d'alçada, es va construir en el seu moment per a l'extracció de mineral. Actualment, però, era una instal.lació inoperativa per la qual cosa l'empresa ha decidit portar a terme una remodelació del sector que passa per desmuntar-ne tota la part superior -se'n deixarà un tram de la base- ja que s'ha de continuar fent un manteniment del pou. Des de fa anys, l'extracció del mineral -mitjançant cinta transportadora-, i l'entrada i sortida de maquinària es fa per l'anomenada rampa del Solà, situada en aquest mateix sector.

En ser, doncs, un pou auxiliar, s'està traient la major part del castellet antic, una estructura que avui dia és innecessària, "amb una millora visual de la zona", segons han informat fonts de l'empresa. El castellet -que és com es coneixen popularment aquestes torres dels pous miners- està situat davant del que era el barri de l'Estació de Sallent, a l'altra banda del riu. És una estructura que forma part del front miner Sallent-Balsareny. El pou d'accés de personal, material de treball i ventilació és el de Vilafruns, situat a Balsareny, mentre que la sortida del mineral que s'extreu, de la ventilació i l'entrada de la maquinària es realitza per aquesta rampa abans esmentada (del Solà), situada a tocar del castellet que s'està retirant, al sector de Sallent.