Durant l'últim terç del segle XIX i el començament del XX, la construcció de les primeres fàbriques tèxtils a la vora del riu Cardener va transformar la societat rural de Sant Joan de Vilatorrada en una d'industrial. Els nous sistemes de producció van generar molts canvis: d'una banda, van fer néixer nous oficis (serraller, electricista i maquinista, per exemple) i gairebé en van fer desaparèixer d'altres (sobretot els relacionats amb les feines del camp); de l'altra, van propiciar noves formes de lleure, com el teatre i les tertúlies del cafè. A més, va incorporar a la geografia urbana l'embarrat, el sistema d'eixos, politges i corretges de cuir a través dels quals es transmetia l'energia de l'aigua del riu a les fàbriques.

Al llarg d'aquest cap de setmana, l'organització de la tercera edició de la Fira Embarrats ha programat diverses visites teatralitzades a les fàbriques tèxtils i escenificacions històriques als carrers per recordar com vivien fa cent anys els santjoanencs.

Així mateix, ahir d'onze del matí a sis de la tarda, els visitants van poder escoltar una banda de carrer, assistir a una classe per a minyons, sentir les notícies de l'agutzil, veure arribar una família de pagesos amb carro per treballar a les fàbriques, conèixer els amos de les indústries i rentar la roba al safareig municipal del passeig del Riu amb les dones del poble, entre altres activitats.