El pes que els matrimonis civils han anat guanyant els darrers anys al davant dels religiosos no només es consolida, sinó que clarament segueix a l'alça. A casa nostra, l'opció de formalitzar l'enllaç per la via civil no tan sols va augmentar a gairebé totes les comarques -l'única excepció és l'Alt Urgell-, sinó que a més n'hi ha dues, el Berguedà i l'Anoia, que s'han situat pràcticament al capdamunt d'aquest rànquing perquè aquesta opció ja es dóna exactament en 9 de cada 10 casos. De fet, també amb l'excepció de l'Alt Urgell, a totes les demarcacions l'enllaç civil està per damunt del 80% del total.

Aquest és un dels aspectes més rellevants, pel que fa al territori de Regió7, que es desprenen de les dades de matrimonis corresponents al 2014 que ahir va fer públiques l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Al davant del Berguedà i el Bages només hi ha una comarca amb un percentatge més elevat de matrimonis civils: l'Alta Ribagorça, on el 100% (9 en total) van contraure's per aquesta via. És rellevant, per exemple, que una comarca com el Solsonès, amb un profund arrelament catòlic, ja té un índex de casaments civils del 85%.

Precisament, una de les dades que destaca especialment de l'estadística feta pública ahir és el fet que el Solsonès és la comarca amb la taxa de nupcialitat més elevada (inclou tant els civils, com els catòlics, com els que s'han formalitzat per qualsevol altre tipus de ritu religiós). En concret, parlem de 5,5 matrimonis per cada 1.000 habitants, i en aquesta part alta hi trobem també el Berguedà (4 per cada 1.000 habitants), separades ambdues pel Pla de l'Estany (4,7ä) i el Ripollès (4,1ä). Com a referència, en l'altre extrem hi ha les Garrigues (1,8ä), el Pallars Sobirà, la Terra Alta i l'Alta Ribagorça (totes tres amb una taxa del 2,3ä).