El regidor d'Hisenda de Sant Fruitós de Bages, Xavier Racero, va assegurar ahir amb rotunditat que "la totalitat dels immobles del municipi tindran el 2016 un rebut de l'IBI menor que el del 2015". Les ordenances es van aprovar en el ple de dijous al vespre amb els vots a favor de l'equip de govern (Gent fent Poble i PSC) i l'abstenció dels dos grups a l'oposició: CiU i ERC.

L'IBI es regeix per dos factors que es multipliquen entre ells: l'anomenat coeficient i el valor cadastral de cada immoble. A Sant Fruitós, l'Ajuntament ha optat per apujar, en la majoria de casos, el coeficient del 0,45 al 0,489. Però això, com subratlla Racero, no farà augmentar el rebut final, ja que l'equip de govern ha decidit acollir-se a la opció, proposada per l'Estat, de rebaixar el 8% els valors cadastrals. Així, la multiplicació dels dos factors farà "que tots els immobles paguin menys el 2016".

Fins ara, el 50% dels immobles tenien un coeficient del 0,5 (els de valor més alt) i l'altra meitat tenia el 0,45. Ara, el 90% tindrà un coeficient del 0,489 i pel 10% restant, "que correspon a 61 immobles amb usos industrials i comercials" serà del 0,543. Dels 6.500 rebuts, 6.300 veuran reduït el pagament el 10%, mentre que per als 200 restants, la reducció serà inferior, "però igualment es reduirà", diu.

Aquest punt l'ha criticat ERC, que ha explicat que aquests 200 immobles corresponen als que tenen un valor cadastral més baix, mentre que "els de més valor veuran reduïda gairebé el 10% la seva quota". Segons ERC, "la justícia social i el moment en què vivim fa que aquesta rebaixa sigui considerada poc favorable a les rendes més baixes".