Combatre el càncer: 'enganyar' els tumors i fer que 'mengin' el medicament

El tractament en què treballen els bagencs Gerard Tobías i Belén Ballesteros té per objectiu d´alimentar el teixit dolent amb nanotubs de carboni

07.11.2015 | 15:17
Una mostra de nanotubs de carboni vista en un microscopi electrònic

Gerard Tobías

  • investigador de l´icmab (manresa, 1977)
  • Nascut a Manresa ara fa 38 anys, Gerard Tobías va estudiar a l´escola La Salle i a l´institut Pius Font i Quer abans de començar la carrera de Química a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Posteriorment va cursar un doctorat en Ciència dels Materials a l´Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB). Un cop tancada aquesta etapa, Tobías va fer una estada de cinc anys a la universitat d´Oxford, al Regne Unit, lloc on es va iniciar en l´estudi i en el treball amb nanomaterials de carboni. Després del seu pas per les illes britàniques va tornar a l'ICMAB per incorporar-s´hi com a investigador en aquesta matèria, tant treballant amb carboni com amb grafè.

Belén Ballesteros

  • investigadora de l´icn2 (sant vicenç de castellet, 1978)
  • Santvicentina de 36 anys, Belén Ballesteros va començar els seus estudis a les Dominiques i a l´IES Sant Vicenç del seu municipi abans de de decidir-se a estudiar Química a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i, posteriorment, el doctorat en Ciència dels Materials a l´Institut de Ciència de Materials, i va completar la seva formació amb una llarga estada postdoctoral a la universitat d´Oxford, al Regne Unit. Un cop allà, Ballesteros es va especialitzar en l´anàlisi dels nanomaterials de carboni utilitzant microscòpia

L'objectiu, curar el càncer de pulmó; les eines per fer-ho, uns materials cent mil vegades més petits que un cabell humà. El científic manresà Gerard Tobías i la santvicentina Belén Ballesteros participen en un programa europeu per tal de trobar una manera de guarir la malaltia en el que hi treballen una dotzena d'institucions d'arreu del continent.

Fins ara, les proves d'aquesta teràpia fetes en ratolins de laboratori han sigut un èxit, arribant a guarir per complet els animals. Tot i així, encara queda molt camí per recórrer abans de poder-la aplicar en persones i tant Tobías com Ballesteros apunten que, en el millor dels casos, encara podrien passar un parell de dècades abans de fer el salt als hospitals.

Acció directa als tumors
El mecanisme del tractament en què han estat treballant els dos bagencs passa per introduir al cos del pacient uns nanotubs de carboni amb materials radioactius i fer que aquests actuïn directament sobre els tumors.

El que d´entrada pot semblar ciència-ficció, però, es basa en una premissa concreta. Mitjançant un procés molt específic, les càpsules s´omplen amb el material radioactiu amb què se solen fer les teràpies contra el càncer i s´embolcallen amb molècules dels materials dels que se solen alimentar els tumors.

Un cop dins el cos del pacient les càpsules circulen per tot el seu corrent sanguini fins a arribar a la zona on hi ha el tumor, que les detecta com un aliment potencial i les metabolitza. En el mateix moment d´ingerir-les, el material radioactiu es desprèn i s´emmagatzema al tumor, i l´ataca des de l´interior. D´aquesta manera, els metges eviten haver d´exposar el malalt a dosis radiació aplicades des de l´exterior, que a banda de combatre el tumor també malmeten part del teixit sa que l´envolta.

Teràpia personalitzada

El mateix procediment de la teràpia, però canviant el material de l´interior de la càpsula, es pot aplicar per diagnosticar els tumors. En aquest cas, en comptes d'ajudar a combatre's, el material alliberat s´acumularia al teixit malmès i es faria visible en les proves que calgués fer segons el cas.

La capacitat per canviar tant el contingut de dins els nanotubs com el material que els embolcalla és la clau, segons els seus impulsors que ha de permetre, en el futur, elaborar teràpies personalitzades a les necessitats de cada pacient. Els seus responsables també asseguren que, amb el pas del temps, també esperen acabar de perfeccionar la tècnica que els permeti ajustar la mida de les càpsules i la quantitat de material radioactiu que duen.

Arxiu particular
Arxiu particular
Belén Ballesteros Gerard Tobías
La santvicentina analitzant una mostra al microscopi.
El manresà treballant al laboratori. Firma: Arxiu particular

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema