L'objectiu, curar el càncer de pulmó; les eines per fer-ho, uns materials cent mil vegades més petits que un cabell humà. El científic manresà Gerard Tobías i la santvicentina Belén Ballesteros participen en un programa europeu per tal de trobar una manera de guarir la malaltia en el que hi treballen una dotzena d'institucions d'arreu del continent.

Fins ara, les proves d'aquesta teràpia fetes en ratolins de laboratori han sigut un èxit, arribant a guarir per complet els animals. Tot i així, encara queda molt camí per recórrer abans de poder-la aplicar en persones i tant Tobías com Ballesteros apunten que, en el millor dels casos, encara podrien passar un parell de dècades abans de fer el salt als hospitals.

Acció directa als tumors

El mecanisme del tractament en què han estat treballant els dos bagencs passa per introduir al cos del pacient uns nanotubs de carboni amb materials radioactius i fer que aquests actuïn directament sobre els tumors.

El que d´entrada pot semblar ciència-ficció, però, es basa en una premissa concreta. Mitjançant un procés molt específic, les càpsules s´omplen amb el material radioactiu amb què se solen fer les teràpies contra el càncer i s´embolcallen amb molècules dels materials dels que se solen alimentar els tumors.

Un cop dins el cos del pacient les càpsules circulen per tot el seu corrent sanguini fins a arribar a la zona on hi ha el tumor, que les detecta com un aliment potencial i les metabolitza. En el mateix moment d´ingerir-les, el material radioactiu es desprèn i s´emmagatzema al tumor, i l´ataca des de l´interior. D´aquesta manera, els metges eviten haver d´exposar el malalt a dosis radiació aplicades des de l´exterior, que a banda de combatre el tumor també malmeten part del teixit sa que l´envolta.

Teràpia personalitzada

El mateix procediment de la teràpia, però canviant el material de l´interior de la càpsula, es pot aplicar per diagnosticar els tumors. En aquest cas, en comptes d'ajudar a combatre's, el material alliberat s´acumularia al teixit malmès i es faria visible en les proves que calgués fer segons el cas.

La capacitat per canviar tant el contingut de dins els nanotubs com el material que els embolcalla és la clau, segons els seus impulsors que ha de permetre, en el futur, elaborar teràpies personalitzades a les necessitats de cada pacient. Els seus responsables també asseguren que, amb el pas del temps, també esperen acabar de perfeccionar la tècnica que els permeti ajustar la mida de les càpsules i la quantitat de material radioactiu que duen.

La santvicentina analitzant una mostra al microscopi.

El manresà treballant al laboratori. Firma: Arxiu particular