Moren quatre ancianes en inundar-se una residència d´Agramunt per una riuada

L'aigua va arribar a una altura de 2,5 metres a l'habitació i tres residents es van salvar perquè estaven lligats al matalàs

04.11.2015 | 07:39
Bombers realitzant les seves tasques davant de la residència inundada d´Agramunt
Bombers realitzant les seves tasques davant de la residència inundada d´Agramunt

Quatre ancianes van morir ahir a la matinada en una residència d'Agramunt (Urgell), a causa d'una rovinada del riu Sió, que va inundar fins a una altura de 2,5 metres el semisoterrani on les víctimes dormien amb cinc ancians més, rescatats amb vida. La residència, Ribera de Sió, tenia tots els papers en regla i havia superat l'última inspecció el 2014.
Les quatre víctimes, totes veïnes d'Agramunt, no estaven lligades als seus llits quan es va produir la riuada, a diferència de tres dels cinc supervivents, que es van salvar perquè el matalàs on estaven lligats va flotar a l'aigua. La subjecció d'usuaris als llits quan dormen s'utiliza com a mesura de contenció per evitar que es lesionin.
Quan els equips d'emergència van arribar a la planta semisubterrània de la residència, només van poder rescatar amb vida cinc usuaris, tres dels quals van ser atesos per hipotèrmia, tot i que van poder ser donats d'alta. Els altres dos continuen hospitalitzats, encara que no es tem per la seva vida. Els altres ancians del centre, en què hi havia una seixanta persones en el moment dels fets, no van patir cap dany, ja que la resta de plantes no es van veure afectades.
L'alcalde de la població, Bernat Solé, que va ser un dels primers a personar-se a la residència i va intentar entrar al local sense èxit, a causa de la gran quantitat d'aigua i fang, va explicar que alguns ancians "estaven lligats per dormir", ja que tenien problemes de mobilitat i per evitar que caiguessin.
Quan van arribat els Bombers, van haver d'esperar la presència d'un equip dels GRAE (els grups especials) i de la unitat subaquàtica, ja que la planta inferior de la residència, que dóna al jardí, estava inundada i l'aigua arribava als 2,5 metres d'altura. En accedir a les habitacions de la planta semisubterrània, on dormien els nou afectats, els Bombers només en van pdoer rescatat amb vida cinc.
La vicepresidenta de la Generalitat en funcions, Neus Munté, que es va dirigir al lloc amb el titular d'Interior, Jordi Jané, va defensar que els sistemes de contenció que s'utilitzen habitualment en els geriàtrics són "per preservar la seguretat" de les persones afectades per demències o problemes de mobilitat i sempre han d'estar prescrits per un facultatiu i comunicats als familiars.
Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va obrir una investigació d'ofici per aclarir les circumstàncies de la mort de les quatre ancianes. Entre altres diligències, va demanar informació sobre si abans de construir el centre s'havien calculat les avingudes d'aigua i per conèixer el sistema d'emergència de l'establiment.
A més a més de la residència d'ancians, a Agramunt molts baixos d'habitatges pròxims al curs del riu es van inundar, així com la guarderia municipal i l'escola de música, mentre que moltes places i carrers van aparèixer també negats d'aigua.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Obres a la C-55: l´eix del Llobregat tindrà un tram més de barrera central des de l´aeri

Obres a la C-55: l´eix del Llobregat tindrà un tram més de barrera central des de l´aeri

Els treballs s'executaran l'any que ve i inclouen crear un tercer carril per a avançaments en...

L´èxit de l´acampada medieval a Santpedor dóna ales a la idea d´un poblat de l´època

L´èxit de l´acampada medieval a Santpedor dóna ales a la idea d´un poblat de l´època

Setanta persones han viscut aquest cap de setmana com si estiguessin a l'edat mitjana

Artés aprova demanar als alcaldes un estudi per a un servei funerari comarcal

La proposta la va presentar el grup de la CUP i va tenir el suport de tots els regidors del ple...

Enllaços recomanats: Premis cinema