Manresa i la parròquia de Salelles arriben a un acord pel futur del retaule del Roser

El consistori manresà renuncia a presentar recurs a la sentència judicial

06.11.2015 | 07:29

L'Ajuntament de Manresa i la parròquia de Sant Sadurní de Salelles han posat fi a les hostilitats iniciades fa set anys per la disputa pel retaule del Roser, i aquest divendres signaran un conveni que resoldrà de manera pactada el litigi obert entre totes dues parts. Els detalls no n'han transcendit, però el que queda clar és que l'acord, que es firmarà demà a la tarda, suposa la renúncia del consistori manresà a presentar recurs contra la sentència judicial que es va conèixer a mitjan octubre, resolució que atorgava la propietat de l'obra a la parròquia. En conseqüència, tot fa entendre que el que recollirà aquest conveni és un compliment acordat de la sentència i que per tant suposaria un retorn del retaule a Salelles. Actualment, el conjunt escultòric és a mans de l'Ajuntament, que el té exposat al Museu Comarcal.

Una sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona va dictaminar l'octubre passat que el retaule del Roser, el conjunt escultòric del barroc que des de fa set anys és motiu de disputa entre Manresa i Salelles, és propietat d´aquesta parròquia situada en terme de Sant Salvador de Guardiola. D´aquesta manera va resoldre el litigi emprès el 2008 per la parròquia de Sant Sadurní de Salelles i l´Associació Pro Retaules de Salelles contra el consistori manresà, que actualment té aquesta peça.

La resolució del magistrat és diàfana. Declara que «el retaule del Roser és propietat de la parròquia de Sant Sadurní de Salelles» i que «ha de ser restituït al seu propietari perquè aquest l´exhibeixi en aquesta parròquia. És a dir, dóna tota la raó als recurrents i la seva decisió els ha de permetre fer efectiu el desig que set anys enrere els va moure a emprendre la via judicial: poder lluir la peça en el lloc per al qual va ser creat, a l´església de Salelles.

Formalment, el litigi el van emprendre la parròquia i l´entitat contra una resolució de l´Ajuntament de Manresa del desembre del 2010 en que no admetia el retorn del retaule, en resposta a la petició que el rector i els veïns de Salelles n'havien fet prèviament per via administrativa. El que ha dirimit el magistrat del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona és la propietat de l´obra, en aquest cas en favor de la parròquia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Imatge d'una de les bicicletes
Sant Joan destina dues bicicletes elèctriques a la Policia Local i Serveis Territorials

Sant Joan destina dues bicicletes elèctriques a la Policia Local i Serveis Territorials

L'Ajuntament vol fomentar la mobilitat tova, l'eficiència i l'estalvi energètic, i contribuir a...

ERC de Navàs rebutja l´increment de la taxa d´escombraries aprovat per la CUP

ERC de Navàs rebutja l´increment de la taxa d´escombraries aprovat per la CUP

Els republicans acusen el govern local de crear un impost a l'ombra apujant una recaptació que ja...

L´ovni de Montserrat que venia de França

L´ovni de Montserrat que venia de França

Consulta l'expedient sencer d'un dels casos que més llegendes urbanes ha generat i que acaba de...

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

L'Ajuntament encara no ha definit quina utilitat es donarà al solar que quedarà buit

Enllaços recomanats: Premis cinema