El govern de Navàs (amb majoria absoluta de la CUP) ha aprovat les ordenances per al 2016 amb els seus set vots i amb el suport del regidor del PSC, mentre que ERC i CiU, els altres dos partits de l'oposició, s'han abstingut.

Un dels elements destacats és que els veïns notaran una rebaixa del 2,79% en el rebut de l'IBI, ja que s'ha decidit passar d'un coeficient del 0,824 a un del 0,8 i, alhora, mantenir els valors cadastrals, segons va detallar ahir l'alcalde, Jaume Casals. Per contra, sí que hi haurà un augment de l'1,1% sobre els béns immobles urbans que tinguin més valor cadastral i estiguin destinats a usos industrials o comercials. Això afecta "20 naus industrials i deu comerços del poble", van especificar fonts municipals. En conjunt, l'Ajuntament ingressarà 1.922.931,87 euros per aquest concepte, que són 16.309,43 euros menys respecte de l'any passat.

Escombraries congelades

En la mateixa línia, les ordenances preveuen una congelació de la taxa d'escombraries domèstiques, que "únicament augmenta de 200 euros a les superfícies comercials que tinguin més de 800 metres quadrats". L'equip de govern calcula que el cost d'aquest servei és de 415.037,62 euros. Amb les noves ordenances, en preveu recaptar 412.443,11: "per tant, l'Ajuntament hi afegirà 2.594,51 euros".

Una altra de les novetats és l'augment de l'Impost sobre Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO), que passa d'un coeficient de 2,9 a un de 3,7, "però que preveu bonificacions", com ara del 50% per a les obres de rehabilitació d'habitatges de més de 50 anys; del 100 % en les obres de millora o rehabilitació de façanes, o del 95 % en les obres de reformes i modernització d'establiments comercials i de serveis (que no siguin entitats bancàries) que tinguin una superfície inferior als 150 metres quadrats, una rebaixa ideada "amb la voluntat de renovar el comerç de proximitat". També es preveu una bonificació de fins el 95% per a les obres que fomentin l'estalvi energètic i l'ús eficaç de l'aigua i per a les que implantin energies renovables.

D'altra banda, s'apuja l'1% l'estada a la residència i es crea una taxa de 50 euros per a les empreses que tinguin boques d'incendi.