La Generalitat i Iberpotash signen un conveni "per garantir el futur de la mineria al Bages"

L'empresa es compromet a tenir eliminat el Cogulló en cinquanta anys

13.11.2015 | 13:54
La Generalitat i Iberpotash signen un conveni "per garantir el futur de la mineria al Bages"
La Generalitat i Iberpotash signen un conveni "per garantir el futur de la mineria al Bages"

La Generalitat i ICL Iberia, l'empresa mare d'Iberpotash, han signat un conveni en el qual la companyia es compromet a seguir invertint en el territori, així com restaurar el Cogulló, millorar el col·lector de salmorres i tancar progressivament l'activitat minera a Sallent.

El conveni estableix que l´activitat minera que la filial d´aquesta empresa, Iberpotash, duu a terme al Bages és d´interès públic i estratègic pels seus efectes multiplicadors per a l´economia del país.

Els principals punts que estableix són:

1. Manteniment dels compromisos d´inversió i d´ocupació: ICL concretarà, dins del 2015, els seus compromisos d´inversió addicionals per al període 2016-2018. A més, ICL es compromet a mantenir l´impacte econòmic a la comarca del Bages, consolidar els actuals nivells d´ocupació i desenvolupar-los a mesura que el pla estratègic es vagi implementant.

2. Restauració del Cogulló: La filial d´ICL, Iberpotash, S.A., plantejarà abans del 31 de desembre de 2015 la restauració definitiva del Cogulló. Es fixa el 2065 com la data límit per a la seva completa restauració, que comportarà l´eliminació del material salí acumulat. Es reconeix que la dissolució del material i la seva evacuació a mar ha de ser una de les solucions contemplades, a més de la comercial. A tal efecte, es posa de manifest la necessitat de millorar l´actual col·lector de salmorres i garantir els cabals d´aigua adequats.

3. Millora del col·lector de salmorres: S´acorda constituir un grup de treball específic entre ICL i la Generalitat de Catalunya per a proposar les condicions tècniques i econòmiques per a la disponibilitat d´aigua i la utilització de l´actual col·lector de salmorres un cop millorat, essent a càrrec de l´empresa la contribució de les quantitats proporcionals que corresponguin.

4. Aprovació del PDU: Per la seva banda, la Generalitat aprovarà i publicarà el Pla Director Urbanístic (PDU) dels municipis de mineria potàssica del Bages abans del 31 de desembre de 2016. El PDU atendrà als principis de sostenibilitat econòmica, social i ambiental per a determinar:

a. Les zones en què es podran desenvolupar les diferents activitats vinculades al pla Phoenix.
b. El tancament progressiu i compassat de les instal·lacions existents a Balsareny/Sallent i la possibilitat d´adoptar mesures transitòries per afavorir un trasllat definitiu a Súria amb plenes garanties d´ocupació i d´impacte econòmic.
c. La transformació de l´actual zona minera de Balsareny/Sallent un cop cessi l´activitat extractiva.

5. Tancament progressiu i compassat de l´activitat minera a Sallent: ICL s´obliga a procedir a un tancament compassat i progressiu de l´activitat extractiva de Balsareny/Sallent, que tindrà en compte el límit temporal màxim del 30 de juny del 2017 establert actualment per als abocaments al dipòsit salí del Cogulló. En aquest sentit, l´empresa presentarà a la Generalitat el seu pla de cessament per a l´activitat a Sallent en termes d´operacions i d´ocupació laboral fins el moment del trasllat definitiu de l´activitat a Súria.

6. Impuls d´un àrea d´activitat industrial estratègica a Balsareny/Sallent: Per últim, ICL impulsarà conjuntament amb la Generalitat i d´acord amb la demanda empresarial per ubicar-se a la zona, la implementació d´una àrea d´activitat econòmica estratègica, vinculada principalment a la promoció de la indústria.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La cervesa artesana viu un moment d´esplendor a la Catalunya Central

El sector creix al mateix temps que els consumidors saben apreciar la diferència entre els seus...

L´Ajuntament d´Artés acorda donar impuls a una associació funerària

El compromís és incentivar que es creï una entitat, però amb la gestió desvinculada del consistori

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona ja és Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona ja és Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

L'escenari de diverses escenes de la mítica pel·lícula d'Orson Welles 'Campanades a Mitjanit' es...

Artés aprova demanar als alcaldes un estudi per a un servei funerari comarcal

La proposta la va presentar el grup de la CUP i va tenir el suport de tots els regidors del ple...

Enllaços recomanats: Premis cinema