La Generalitat i ICL Iberia, l'empresa mare d'Iberpotash, han signat un conveni en el qual la companyia es compromet a seguir invertint en el territori, així com restaurar el Cogulló, millorar el col·lector de salmorres i tancar progressivament l'activitat minera a Sallent.

El conveni estableix que l´activitat minera que la filial d´aquesta empresa, Iberpotash, duu a terme al Bages és d´interès públic i estratègic pels seus efectes multiplicadors per a l´economia del país.

Els principals punts que estableix són:

1. Manteniment dels compromisos d´inversió i d´ocupació: ICL concretarà, dins del 2015, els seus compromisos d´inversió addicionals per al període 2016-2018. A més, ICL es compromet a mantenir l´impacte econòmic a la comarca del Bages, consolidar els actuals nivells d´ocupació i desenvolupar-los a mesura que el pla estratègic es vagi implementant.

2. Restauració del Cogulló: La filial d´ICL, Iberpotash, S.A., plantejarà abans del 31 de desembre de 2015 la restauració definitiva del Cogulló. Es fixa el 2065 com la data límit per a la seva completa restauració, que comportarà l´eliminació del material salí acumulat. Es reconeix que la dissolució del material i la seva evacuació a mar ha de ser una de les solucions contemplades, a més de la comercial. A tal efecte, es posa de manifest la necessitat de millorar l´actual col·lector de salmorres i garantir els cabals d´aigua adequats.

3. Millora del col·lector de salmorres: S´acorda constituir un grup de treball específic entre ICL i la Generalitat de Catalunya per a proposar les condicions tècniques i econòmiques per a la disponibilitat d´aigua i la utilització de l´actual col·lector de salmorres un cop millorat, essent a càrrec de l´empresa la contribució de les quantitats proporcionals que corresponguin.

4. Aprovació del PDU: Per la seva banda, la Generalitat aprovarà i publicarà el Pla Director Urbanístic (PDU) dels municipis de mineria potàssica del Bages abans del 31 de desembre de 2016. El PDU atendrà als principis de sostenibilitat econòmica, social i ambiental per a determinar:

a. Les zones en què es podran desenvolupar les diferents activitats vinculades al pla Phoenix.

b. El tancament progressiu i compassat de les instal·lacions existents a Balsareny/Sallent i la possibilitat d´adoptar mesures transitòries per afavorir un trasllat definitiu a Súria amb plenes garanties d´ocupació i d´impacte econòmic.

c. La transformació de l´actual zona minera de Balsareny/Sallent un cop cessi l´activitat extractiva.

5. Tancament progressiu i compassat de l´activitat minera a Sallent: ICL s´obliga a procedir a un tancament compassat i progressiu de l´activitat extractiva de Balsareny/Sallent, que tindrà en compte el límit temporal màxim del 30 de juny del 2017 establert actualment per als abocaments al dipòsit salí del Cogulló. En aquest sentit, l´empresa presentarà a la Generalitat el seu pla de cessament per a l´activitat a Sallent en termes d´operacions i d´ocupació laboral fins el moment del trasllat definitiu de l´activitat a Súria.

6. Impuls d´un àrea d´activitat industrial estratègica a Balsareny/Sallent: Per últim, ICL impulsarà conjuntament amb la Generalitat i d´acord amb la demanda empresarial per ubicar-se a la zona, la implementació d´una àrea d´activitat econòmica estratègica, vinculada principalment a la promoció de la indústria.