Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi donat per bo l'acord pres fa un any per la comissió d'Urbanisme que fixa fins a quin punt podrà acabar de créixer l'actual runam del Cogulló de Sallent, es pot determinar quines dimensions acabarà tenint aquesta muntanya artificial un cop s'hi deixi d'abocar. Si Iberpotash arriba fins al límit urbanístic permès -bàsicament pel que fa a alçada-, el runam acabarà tenint uns 40 milions de tones de material, al qual l'empresa s'ha compromès a anar donant sortida al llarg dels propers 50 anys, fins a eliminar-lo.

Tal com ja va informar aquest diari (vegeu edició de divendres), l'acord urbanístic al qual el jutge ha donat validesa estableix que el Cogulló pot créixer en alçada fins a una cota màxima de 538 metres sobre el nivell del mar, i amb una superfície de 47,5 hectàrees. De fet, aquesta és la superfície que, segons constava en l'acord de la comissió d'Urbanisme, "s'ajusta estrictament a l'àrea que ocupa actualment el dipòsit, les cubetes, els camins perimetrals i les instal·lacions adjacents que en garanteixen la gestió i control ambiental".

Per tant, en els dos anys i mig que, com a màxim, li queden de vida (l'acord estableix que la data límit per abocar-hi és el juny del 2017) podrà créixer fins a 29 metres en alçada -actualment el punt més alt és a 509-, però no en perímetre.

Tenint en compte aquests paràmetres fixats, es pot calcular que quan acabi el seu cicle el runam del Cogulló estarà format per uns 40 milions de tones de material acumulat (ara està just per sota d'aquesta xifra) o, dit en un altre paràmetre, a l'entorn dels 25 milions de metres cúbics. Segons consta en la memòria del 2014 d'ICL -empresa matriu d'Iberpotash-, el volum del dipòsit sallentí a final de l'any passat era de 24.680.000 m3.

inclouen els dos encara actius de Súria (Fusteret) i Sallent (Cogulló), juntament amb els de Vilafruns (Balsareny), Cabanasses (Súria) i Botjosa (Sallent), el total de material acumulat l'any passat era de 44 milions de metres cúbics.