El runam del Cogulló tindrà uns 40 milions de tones quan s´hi acabi de posar material

Segons els càlculs que permeten els límits fixats i els volums actuals, el dipòsit acabarà amb una alçada d'uns 265 metres

24.11.2015 | 09:09

Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi donat per bo l'acord pres fa un any per la comissió d'Urbanisme que fixa fins a quin punt podrà acabar de créixer l'actual runam del Cogulló de Sallent, es pot determinar quines dimensions acabarà tenint aquesta muntanya artificial un cop s'hi deixi d'abocar. Si Iberpotash arriba fins al límit urbanístic permès -bàsicament pel que fa a alçada-, el runam acabarà tenint uns 40 milions de tones de material, al qual l'empresa s'ha compromès a anar donant sortida al llarg dels propers 50 anys, fins a eliminar-lo.
Tal com ja va informar aquest diari (vegeu edició de divendres), l'acord urbanístic al qual el jutge ha donat validesa estableix que el Cogulló pot créixer en alçada fins a una cota màxima de 538 metres sobre el nivell del mar, i amb una superfície de 47,5 hectàrees. De fet, aquesta és la superfície que, segons constava en l'acord de la comissió d'Urbanisme, "s'ajusta estrictament a l'àrea que ocupa actualment el dipòsit, les cubetes, els camins perimetrals i les instal·lacions adjacents que en garanteixen la gestió i control ambiental".

Per tant, en els dos anys i mig que, com a màxim, li queden de vida (l'acord estableix que la data límit per abocar-hi és el juny del 2017) podrà créixer fins a 29 metres en alçada -actualment el punt més alt és a 509-, però no en perímetre.

Tenint en compte aquests paràmetres fixats, es pot calcular que quan acabi el seu cicle el runam del Cogulló estarà format per uns 40 milions de tones de material acumulat (ara està just per sota d'aquesta xifra) o, dit en un altre paràmetre, a l'entorn dels 25 milions de metres cúbics. Segons consta en la memòria del 2014 d'ICL -empresa matriu d'Iberpotash-, el volum del dipòsit sallentí a final de l'any passat era de 24.680.000 m3.

inclouen els dos encara actius de Súria (Fusteret) i Sallent (Cogulló), juntament amb els de Vilafruns (Balsareny), Cabanasses (Súria) i Botjosa (Sallent), el total de material acumulat l'any passat era de 44 milions de metres cúbics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Artés aprova demanar als alcaldes un estudi per a un servei funerari comarcal

La proposta la va presentar el grup de la CUP i va tenir el suport de tots els regidors del ple...

Sant Vicenç torna a posar en marxa la figura de l´agent cívic

L'objectiu és incidir en la millora de la recollida selectiva de deixalles

Passejada solidària amb els infants a Sant Joan

Es farà aquest diumenge, organitzada per Creu Roja

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

Després del greu aiguat del juny del 2000 l'ACA va redactar un projecte del qual només ha fet una...

Enllaços recomanats: Premis cinema