L'entrega de premis del XXXIV Concurs de Cinema Amateur de Navàs, organitzada per FotoFilm Navàs va tenir lloc aquest diumenge a la tarda, amb sala plena d'actes de l'EDN. Amb més de 306 pel·lícules presentades, de les quals se'n van seleccionar 25 entre les tres categories (animació, documental i ficció), la gran vencedora, que es va endur el Campanar i 250€, fou La gran invención, de l'economista Fernando Trias de Bes, un fals documental que ens situa a l'any 2027, quan la Unió Europea ja no existeix a causa d'una pel·lícula.

Trias de Bes, el qual va venir a recollir el guardó, es va mostrar molt satisfet per haver haver guanyat el Campanar en un dels concursos de cinema més antics de Catalunya; a més, d'explicar anècdotes sobre el rodatge, va animar a Fotofilm Navàs a continuar endavant amb el concurs, atès que aquests són una plataforma excel·lent pels autos que comencen i, sobretot, pels curtmetratges, un gènere cinematogràfic que té pocs espais de difusió.

Val a dir, que La gran invención ha estat preseleccionada com a Millor Curtmetratge de Ficció als Goya.

Pel que fa a la resta de guardonats, el primer premi al millor argument va recaure a They will all die in space, de Javier Chillón, una pel·lícula ambientada en una nau espacial a la deriva; mentre que el segon premi va ser per Y mañana navidad, d´Héctor Rull, en què un home té alguna cosa a dir a la família de la seva dona en un sopar de Nadal. Pel que fa a les pel·lícules d´animació, el primer premi fou per Portrait of a wind-up maker, de Darío Pérez, que destaca per uns excel·lents gràfics; i el segon per Hi! I´m new, de Mario Serrano, la història d'un dinosaure al seu primer dia de feina.Finalment, el millor documental va ser per Garbanzos con azúcar, d´Antonio Aguilar, que narra en primera persona el bombardeig a Màlaga durant la Guerra Civil; i el segon per Summud, d´Ander Iriarte, que narra la visió d'uns observadors bascos a Palestina.

Fotofilm Navàs es va mostrar molt satisfet del nivell de les pel·lícules així com del nombre de projectes rebuts, que tot i ser menys que l´any passat, van ser un total de 306.