El PP guanyaria les eleccions generals del 20 de desembre amb el 28,6% dels vots i entre 120 i 128 escons, encara que no tindria majoria suficient per governar i necessitaria pactar, possiblement amb Ciutadans, que segueix pujant i amenaça de superar el PSOE.

Quinze dies abans dels comicis, l'enquesta electoral del CIS avança un escenari complex al Congrés, amb un PP que queda molt lluny de la majoria absoluta però que torna a ser el primer en vot directe i un PSOE que perd força en favor de Ciutadans. De fet, el partit d'Albert Rivera ja està a menys de dos punts dels socialistes, mentre que les diferents marques de Podem entrarien amb moltíssima força.

Malgrat aquesta revolució, el PSOE manté la segona posició en l'enquesta amb el 20,8 % dels sufragis, quatre punts menys que en el sondeig de fa un mes i una estimació de 77 a 89 escons enfront dels 110 que té ara. Una reculada que l'allunya de possibles combinacions o acords per formar govern.

Ciutadans obtindria el 19 % dels suports -4,3 punts més que en l'anterior sondeig- i aconseguiria entre 63 i 66 escons, la qual cosa li donaria la clau per a una hipotètica investidura de Mariano Rajoy, i al costat del PP superaria la barrera de la majoria absoluta, fixada en els 176 escons.

Podem, sumat a les seves marques a Catalunya, País Valencià i Galícia, arribaria al 15,7% dels vots en tot Espanya i 49 escons, repartits en fins a quatre grups parlamentaris. Malgrat això, quedarien fora del Congrés dos dels fitxatges estrella" del seu líder, Pablo Iglesias: l'antic JEMAD Julio Rodríguez i el guàrdia civil Juan Antonio Delgado.

I és que la llista en solitari de Podem, encapçalada a Madrid per Pablo Iglesias, obtindria el 9,1 per cent dels suports i entre 23 i 25 escons, convertint-se en el quart grup parlamentari de la Cambra, darrere del PP, PSOE i C's.

Es dóna la circumstància que En Comú Podem, la llista de Podem, ICV i EUiA a Catalunya, seria la força més votada pels catalans i formaria el cinquè grup parlamentari més nombrós amb fins a 11 escons, davant de Democràcia i Llibertat, la candidatura de CDC.

Esquerra Unida-Unitat Popular conservaria representació al Congrés, ja que el CIS li atorga entre tres i quatre escons.