Un de cada cinc nens i joves del Bages ha de sortir del seu poble per anar a classe

La Cerdanya és la comarca on hi ha més mobilitat, el 30% han de sortir del municipi on resideixen

15.12.2015 | 12:14
Un de cada cinc nens i joves del Bages ha de sortir del seu poble per anar a classe

A les comarques de casa nostra hi ha prop de 15.000 estudiants no universitaris -des d'educació infantil fins a batxillerat i cicles formatius- que s'han de desplaçar fora de la seva localitat de residència per cursar els seus estudis. Suposen gairebé una quarta part del total d'alumnes que sumen les sis demarcacions.

On aquest fenomen és més acusat és als territoris de muntanya, i en sobresurt especialment la Cerdanya. En aquesta comarca, el percentatge d'estudiants que han de marxar cada dia dels seus municipis per acudir als respectius centres educatius suposa el 30% del total, i és una de les que tenen una proporció més elevada de tot Catalunya, només superada pel Pallars Sobirà (44,2%), el Priorat (38,1 %), les Garrigues (34 %) i la Terra Alta (32 %).

La comarca de casa nostra amb més estabilitat de moviments en xifres relatives és el Bages, on més dels 80% dels alumnes poden fer els seus estudis sense haver de desplaçar-se fora del municipi on resideixen. Tanmateix, queda encara lluny de les demarcacions catalanes on aquest percentatge és més elevat, bàsicament les zones més urbanes. El percentatge més alt d'alumnes que estudien i resideixen al mateix municipi s'observa al Barcelonès (93,9%), quasi 10 punts percentuals superior a la mitjana catalana, que és del 84,3%. El segueixen, amb valors superiors a la mitjana, el Montsià, el Vallès Occidental, el Baix Camp, el Segrià i el Garraf. Al municipi de Barcelona, el 97,6% dels alumnes residents també hi estudien. En canvi, als municipis amb una població inferior als 500 habitants, menys d'una quarta part dels alumnes hi estudia, i la resta s'ha de desplaçar cap a altres municipis, principalment de la mateixa comarca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema