L'obertura de nous locals està reactivant l'esperit comercial del carrer Nou de Navarcles, el vial principal del poble, després d'uns anys de persianes avall.

En menys de dos anys se n'han obert vuit. Són noves propostes sorgides de l'emprenedoria (com les botigues de roba Xics, Triskel i Xtrems, la cosmètica Or's, la botiga de plantes El Jardí, el bar El Pintxo i l'espai recreactiu per a nens El Núvol) o nous negocis que han agafat el relleu d'altres i que han permès, per exemple, que Navarcles no es quedés sense sabateria (l'antiga Sílvia ara es diu l'Esclop).

Una fira «del poble»

Els vuit nous establiments són petites mostres de reactivació econòmica que donen aire fresc al vial, però que de moment no fan desaparèixer la sensació que encara hi ha molta feina per fer. Per aquest motiu, expliquen els comerciants, i amb la clara idea «de fer sortir el carrer de la letargia», volen «lluitar pel carrer fent propostes per dinamitzar-lo».

És en aquesta línia que neix la proposta de fer una fira de Nadal. «Vèiem que no es feia res al carrer, en el darrer any només s´ha fet la Monacàlia, que està molt bé, però calen més fires. Cal aprofitar el calendari i muntar certàmens, com ara fora estocs. No és gens desgavellat, són coses que es fan a tots els pobles, però que aquí s´han deixat de fer. Hem de fer tornar la gent al carrer», expliquen Berna Soto (Triskel), Carme Riera (Or´s) i Raquel Cuevas (El Pintxo), tres de les impulsores de la fira nadalenca.

Els darrers dos mesos han engrescat tothom: «hem anat un per un demanant que hi participessin, i hi hem sumat gent voluntària, com Patrícia Ramos, Eduard Padrós i Susanna Hernández, sense la qual no ho hauríem pogut fer». Així, han aconseguit una fira «feta per tot el poble» que disposarà de prop de cinquanta parades i una desena d´activitats.

Activitat al carrer

Comerços -del carrer Nou i d´altres punts del municipi-, artesans, artistes i entitats ompliran tot el vial, des de la plaça de Clavé fins a la de la Vila. En aquest punt, la fira se sumarà a la proposta nadalenca que l´Ajuntament ja havia previst, centrada en el Caça Tions.

El certamen (Fira del Tió, Regala Navarcles) es farà aquest dissabte 19 de desembre, de les deu del matí a les vuit del vespre, i serà amenitzat per un munt d´activitats que s´han programat per embolcallar la proposta: els nens podran fer cagar el tió, hi haurà exhibició de gossos, cercavila dels Gegants de Navarcles, esquetxos dels Pastorets, un taller de xanques, una baixades amb kickbikes, una mostra de danses i de pintura i una xocolatada, entre d´altres.