Montsalat proposa provar d┤a´llar el runam de la Botjosa de Sallent amb poliuretÓ projectat

La plataforma planteja fer desprÚs extensiu l'˙s de la tŔcnica al Cogullˇ i al del Fusteret, encara que es mantingui actiu

19.12.2015 | 09:33
El 2010 es va tapar el runam de Vilafruns, per˛ amb lÓmines de polietilŔ
El 2010 es va tapar el runam de Vilafruns, per˛ amb lÓmines de polietilŔ

Montsalat, la plataforma nascuda l'any 1997 per denunciar les afectacions dels runams salins, planteja que es faci una prova pilot al runam de la Botjosa de Sallent segellant-lo amb poliuretÓ projectat (un material que ja s'utilitza amb assidu´tat en la construcciˇ com a a´llant tŔrmic). Una prova que, convenšuts que donaria resultats positius, l'entitat planteja que tot seguit es faci extensiva a la resta de dip˛sits. Consideren que aquest seria un mŔtode perfeccionat del model que fa cinc anys es va aplicar al de Vilafruns, ja que en aquell cas es va realitzar amb lÓmines de polietilŔ superposades.

Mitjanšant un comunicat publicat en el seu portal web, Montsalat considera que, mÚs enllÓ de l'aprofitament que pugui tenir en el futur el material acumulat en aquestes muntanyes artificials, "la impermeabilitzaciˇ Ús una millora radical enfront els runams oberts i exposats, com s'ha vist a Vilafruns". Per aquest motiu proposen que es consideri l'˙s de la tŔcnica de poliuretÓ projectat a pressiˇ sobre els runams, "basant-nos en l'experiŔncia del seu ˙s com a a´llant i impermeabilitzant en la construcciˇ, i en els assajos realitzats amb Ŕxit al laboratori d'aplicacions de Basf Poliuretans sobre blocs de residu salÝ".

Montsalat planteja que, desprÚs de fer una primera prova amb el de la Botjosa i d'a´llar-lo per complet, la mesura es faci extensiva al runam del Cogullˇ de Sallent "sense mÚs abocaments", i finalment al del Fusteret de S˙ria, "en el qual es pot mantenir temporalment oberta una petita finestra on s'aboqui"

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema