Va ser un acte modest en la forma, però simbòlicament revelador del malestar que es viu al territori pel seu caràcter inèdit. Si més no, la imatge que ahir es va escenificar mai no s'havia donat en els 26 anys d'existència de l'autopista Terrassa-Manresa. Una vintena dels trenta alcaldes del Bages, de tots els colors polítics que tenen representativitat al capdavant dels consistoris, i amb el suport de representants institucionals de comarques veïnes, es van concentrar ahir davant el peatge troncal d'aquesta via de pagament (C-16), a Castellbell i el Vilar.

Ho van fer per denunciar, essencialment, el "greuge comparatiu", amb relació a altres territoris del país, que els polítics consideren que pateix aquesta part de la Catalunya Central en matèria d'infraestructures viàries. Un greuge que, segons va manifestar el president del Consell d'Alcaldes i batlle de Cardona, Ferran Estruch, té com a conseqüència que "ens resta competitivitat".

L'acte d'ahir va estar encapçalat com a portaveus pel batlle cardoní, d'ERC, com a president del Consell d'Alcaldes, i pel de Manresa, Valentí Junyent (Convergència), com a màxima autoritat de la capital comarcal. De tots dos partits hi havia alcaldes d'altres municipis, i també del PSC (Castellgalí, Castellnou, el Pont, Mura...), la CUP (Navàs), Entesa (Balsareny) i independents, com per exemple Sant Fruitós. A més, els acompanyaven els presidents dels Consells Comarcals del Bages, Agustí Comas (ERC), Berguedà, David Font (Convergència), i Solsonès, Sara Alarcón (ERC). No n'hi havia del Moianès, però hi havien manifestat la seva adhesió. També hi havia representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa i de la plataforma No Més Morts a la C-55.

Concentrats en un vial de servei situat en un costat del peatge d'autopista i davant de l'edifici d'oficines, els alcaldes van procedir primer a signar, l'un darrere l'altre, el manifest consensuat en un consell extraordinari que es va celebrar el 26 de novembre passat, després de l'accident que va tenir lloc a la C-55 a Sant Vicenç i que va provocar un matí de col.lapse a la xarxa viària del Bages sud. Tot seguit, Ferran Estruch va llegir-ne el contingut, que recull les reivindicacions del territori en matèria viària i ferroviària.

Després d'un aplaudiment dels concentrats, Estruch va manifestar que "aquest és un acte que va sorgir del Consell d'Alcaldes i n'estem molt satisfets perquè hi ha hagut unanimitat. La comarca s'ha posat d'acord, i actuarem amb unitat per defensar, més enllà dels temps i dels moments conjunturals, les infraestructures d'aquesta comarca, tant viàries com ferroviàries, de manera clara i contundent". L'alcalde cardoní va subratllar que s'emprendran totes les accions que siguin necessàries per "aconseguir resoldre" el que va definir com a "dèficit històric: aquesta manca d'inversions i aquest abandonament que creiem que patim i que ens fa menys competitius i que ens fa també tenir un greuge respecte d'altres territoris".