Els boscos de teix es troben en perill d'extinció a escala europea per causes diverses, com ara la manca de fructificació de les plantes per un excés de competència amb altres arbres, la pressió dels animals herbívors o els incendis forestals. Des de finals del 2012 Catalunya duu a terme el projecte europeu Life Taxus, coordinat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), que té per objectiu estudiar, millorar, preservar i difondre una espècie que té un alt valor cultural i ambiental. Ara, el projecte ha arribat al Parc Natural de la Muntanya Montserrat per conservar les teixedes que hi queden i afavorir el creixement, no només del teix, sinó de les diferents espècies que conformen aquesta tipologia de boscos.

A Catalunya queden menys de 300 hectàrees de teixedes -tot i que només n'hi ha una seixantena que formin un bosc dens de teixos-, la majoria de les quals es troben a la serra de Cardó, la serra de Llaberia, les muntanyes de Prades i l'Alta Garrotxa. En tots aquests espais el CTFC ja hi ha dut a terme actuacions d'estudi i conservació gràcies al projecte europeu LIFE Taxus -amb un pressupost d'1,2 MEUR- i ara les accions se centren al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. En concret, les actuacions es duen a terme la Canal dels Arínjols, on hi ha censats al voltant de 300 exemplars de teixos.

El coordinador del programa i investigador del CTFC, Jordi Camprodon, ha explicat a l'ACN que la problemàtica de Montserrat és que la majoria dels teixos es troben "tapats per altres espècies forestals", fet que els impedeix créixer amb normalitat. Segons ha detallat Camprodon, el teix és una espècie que creix molt lentament i, si se li afegeix el fet que tenen "molta competència" d'altres espècies, fa que "pràcticament no fructifiquin ni produeixin flors". Segons ell, les actuacions d'aclarida permetran que els arbres tinguin menys estrès i els hi arribi més llum, cosa que ha d'afavorir la seva fructificació.

L'aclarida d'aquests boscos també permetrà que els ocells migradors puguin visualitzar amb més facilitat els fruits dels teixos -anomenats arils-, d'un color vermellós i de gust dolç, Els ocells es mengen aquests fruits (l'única part de la planta que no és tòxica) i, d'aquesta manera, dispersen les llavors i les espècies es poden anar escampant.

El segon gran problema amb què es troben els boscos de teixos a Montserrat són les cabres salvatges. Aquests animals ungulats són els únics que toleren la taxina -un element tòxic que conté el teix-, de manera que les desenes de cabres salvatges que campen per Montserrat provoquen molts problemes en aquestes plantes. De fet, segons ha explicat Camprodon, "pràcticament no hi trobem plantes juvenils ni plançons perquè estan tots rosegats". Per això, la solució que s'ha trobat és fer petits tancats que evitaran que hi entrin aquests animals herbívors.

Un tercer problema, segons apunten els investigadors, és l'erosió del canal on es troba la teixeda, amb un fort pendent i el sòl molt degradat, a causa d'una elevada freqüentació humana. Per solucionar-ho, ha detallat Camprodon, es proposa arranjar i senyalitzar el sender per evitar que els excursionistes trepitgin zones vulnerables, ja que "l'excessiu trànsit de persones impedeix l'arrelament dels plançons de teix i altres plantes".

Projecte europeu d'estudi, conservació i divulgació

La Unió Europea ha inclòs dins del programa LIFE, dedicat al finançament de projectes mediambientals, la conservació i difusió de les teixedes catalanes, un pla que està liderat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). Els treballs van començar a finals del 2012 i el projecte té com a socis al Consorci de la Serra de Llaberia, l'Ajuntament de Rasquera i el PNIN de Poblet. A més, la Diputació de Tarragona, el Consorci de l'Alta Garrotxa, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i la Xarxa de Custòdia del Territori en són col·laboradors.

El projecte finalitzarà l'any 2016 i està dotat amb un pressupost d'1,2 MEUR, dels quals un 75% estan subvencionats pel programa LIFE de la Unió Europea i la resta l'aporten els quatre socis. Els objectius principals d'aquest pla són la millora i la preservació de les teixedes de Catalunya, un hàbitat d'interès de conservació prioritari, ja que compta amb molt poques mostres arreu del continent. Normalment les teixedes, a banda dels teixos, estan formades per altres espècies com els grèvols, els aurons, les moixeres o, molt puntualment, els roures.

L'investigador del CTFC Jordi Camprodon ha detallat que un dels objectius del programa també és la divulgació. Així doncs, el programa LIFE no només es dóna a conèixer a sectors particulars com propietaris forestals, enginyers, ramaders o administracions, sinó també al públic en general. "Ens interessa que la gent conegui les teixedes com a part important del patrimoni i serveixin per posar en valor els nostres sistemes naturals mediterranis", ha conclòs Camprodon.

Un projecte perdurable en el temps

Camprodon ha explicat que totes les actuacions que s'estan duent a terme a les teixedes de Montserrat -i també les que s'han dut a terme a la resta de territori català-, estan pensades perquè "la seva conservació estigui garantida a llarg termini i no calgui tornar-hi a actuar d'aquí a deu anys". Així doncs, les aclarides del bosc que s'estan fent ja s'han pensat que tinguin incidència en un termini de vint o trenta anys, així com també els tancats d'exclusió. "Confiem que l'any 2016, quan s'acabi el projecte Life, les teixedes estiguin en molt més bon estat de com les vam trobar", ha manifestat l'investigador.