El 2 de gener del 1917 es va produir a Artés el que es considera un dels episodis més singulars de la història del municipi, l´anomenada revolta dels burots. Un episodi considerat com un exemple de l´enderroc del caciquisme i que, segons els estudiosos, va esdevenir un moment de canvi notable en el panorama social d´aquesta vila (més detalls al desglossat).

Ahir, Artés va acollir un acte, organitzat per l´Assemblea Revolucionària d´Artés (vegeu fotonotícia), de commemoració d´aquesta efemèride, que el 2 de gener de l´any vinent complirà el seu primer segle. Per aquest motiu, l´Ajuntament ha acordat impulsar un seguit d´iniciatives per celebrar aquest centenari, i fins i tot es planteja la possibilitat d´establir el dilluns 2 de gener del 2017 com a festa local.

La proposta de commemoració neix d´una moció presentada per la CUP -que governa a l´Ajuntament amb un pacte amb ERC- en el darrer ple municipal i que va ser aprovada amb el suport de tots els grups. En aquesta moció es posa en relleu que la revolta dels burots «és la resposta de les classes populars davant els abusos de les oligarquies locals. Un fet històric que ens ha d´enorgullir com a poble», i s´hi subratlla que «no es tracta, com alguns erròniament creuen, d´una lluita entre dos bàndols. És l´inici de la democratització de la política municipal i l´alliberament del caciquisme». Segons la moció que es va aprovar, amb aquell episodi «és innegable que ens trobem davant d´un fet polític, però també ho és en el vessant social», motiu pel qual es considera que «el centenari d´aquest fet és un bon motiu per fer una programació cultural, lúdica i històrica que empeny encara una mica més al sentiment positiu d´orgull de pertinença a Artés». Per fer-ho possible, l´acord pres per unanimitat del ple municipal estableix que es tirarà endavant la creació d´una comissió popular organitzadora de la commemoració del centenari de la revolta dels burots, que estarà formada per representants dels grups municipals, entitats locals, els Amics del Museu d´Història, els comitès d´empresa locals «i tota aquella gent que a títol individual vulgui aportar idees, informació i treball al grup». També es va aprovar establir una partida als pressupostos del 2016 i del 2017 per cobrir les despeses de tots els actes commemoratius, «augmentable, segons els criteris de la comissió popular». I és en aquesta línia que també es proposa «engegar un procés participatiu» per decidir «si establim com a festa local extraordinària el dilluns 2 de gener del 2017».