D

illuns d'aquesta setmana ens deixava en Pere Ribera i Guals, alcalde de Sant Mateu de Bages. El multitudinari comiat celebrat el dia de Reis al matí a l'església de Valls de Torroella deixa testimoni de la rica xarxa de relacions personals que en Pere havia teixit al llarg de la seva intensa -i massa curta- vida, aplegant una munió de persones de condició, pensament i procedències diverses.

Són moltes les aproximacions que es poden fer a la figura de Pere Ribera: el pare de família, el polític, l'home compromès amb les nostres tradicions -com encertadament va recordar el mossèn en l'homilia-, el pagès, el propietari forestal críticament preocupat per com tractem els nostres boscos... Un perfil certament polièdric, però amb el denominador comú d'un compromís valent en la defensa de les pròpies conviccions, amb un optimisme realista i, com també es va recordar en el comiat, amb un incisiu sentit de l'humor, capaç d'interpel-lar-nos tant críticament com respectuosa.

Si d'alguna de les seves facetes puc parlar, és de la del Pere Ribera polític. Amb ell he compartit 25 anys de militància a Unió Democràtica de Catalunya, aspecte que li fou reconegut el dia 7 de novembre en el marc de la celebració del 84è aniversari d'Unió, quan va rebre la insígnia i el reconeixement pel seu dilatat i intens compromís. Amb ell vaig compartir més de sis anys de vida parlamentària en els quals va orientar la seva tasca cap a l'àmbit de l'agricultura i la gestió forestal, aspectes dels quals era bon coneixedor. En Pere no parlava d'oïda, sinó des del coneixement i l'experiència viscuda. Amb ell vaig compartir llargs debats en àmbits de confluència entre la Generalitat i el món local. I voldria subratllar que, en cada moment i en cada circumstància, en Pere ha estat, per damunt de tot, l'alcalde de Sant Mateu de Bages. Algú que ha entès els càrrecs i les responsabilitats polítiques com a oportunitats per servir els seus conciutadans, començant pels més propers. Per a ell, la condició de diputat, de responsable executiu del departament d'Agricultura, de dirigent territorial d'Unió o de representant del municipalisme en diferents organismes, mai no ha passat per davant de la seva veritable vocació d'alcalde, una responsabilitat que reiteradament li han confiat a les urnes els veïns de Sant Mateu. Pere Ribera ha exercit la política des de la proximitat, a pit descobert, capaç de mirar als ulls del seu interlocutor per defensar les seves veritats i des del compromís ferm en les pròpies conviccions. Aquest és el Pere Ribera que romandrà viu en el nostre record. Aquest és el Pere Ribera al qual des del civisme, des de la política i des de les institucions donem les gràcies pel seu compromís, per la seva veritable vocació de servei, pel seu exemple. Descansi en pau.