Monistrol de Montserrat se submergirà aquest cap de setmana en el quart viatge en el temps que la vila fa realitat gràcies a la recuperació de bocins de la seva història més transcendent, que es materialitza en la Festa dels Romeus, en la qual participen més de 200 persones.

Els pelegrins ompliran els carrers del nucli antic d'una vila totalment transformada per les olors i l'ambientació que acompanyaran les vuit representacions, entre escenes i accions de teatralització, que enguany conformen el programa.

Història, cultura i tradició són els eixos d'aquesta festa col·lectiva que pretén divulgar el moment històric durant el qual Monistrol va passar de la foscor causada pels estralls de la pesta al màxim esplendor del creixement econòmic i urbanístic, a partir del ressorgiment col·lectiu que suposa l'eradicació de la pesta a través la intercessió de sant Sebastià, patró del poble.

La presentació de la Festa de Sant Sebastià i de la Festa dels Romeus va tenir lloc ahir al matí al casal cultural de Can Gibert. En els parlaments, l'alcalde de Monistrol, Joan Miguel, es va mostrar satisfet de l'evolució que ha experimentat la festa en els primers anys d'arrencada: "hem aconseguit trobar l'equilibri necessari per consolidar el projecte de Romeus gràcies a la vocació transversal i participativa amb què va néixer, de la mà d'entitats i voluntaris i voluntàries del poble".

En la mateixa línia, el gerent el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, va reiterar el compromís de la Generalitat en projectes que, com Romeus, "destaquen per la seva base social i participativa" i va reivindicar el treball desenvolupat per actualitzar i convertir les tradicions en un reclam turístic per a l'entorn del Montserrat.

Consolidada l'estructura de Romeus, la festa afegeix nous elements de dinamització, com és el cas de la primera edició del Concurs de Fotografia de Romeus que pretén aprofitar tot el potencial que presenta la festa a nivell d'imatge.

Demà, ball del Bo-bo

Romeus enllaça la tradició d'una festa milenària originada amb el vot de poble a sant Sebastià amb un projecte que pretén popularitzar i ampliar el corpus de la festa major d'hivern, que se celebra demà, 20 de gener, i que té com a element més destacat el ball del Bo-bo, màxima expressió de l'agraïment dels monistrolencs i monistrolenques al seu patró.

Enguany, la festa major d'hivern tidnrà la presència de la religiosa sor Lucía Caram, que serà a Monistrol per presenciar al ball del Bo-o i per recollir la recaptació solidària d'aliments que l'Associació de Sant Sebastià entregarà a Caram per a la Fundació Rosa Oriol.