La Comissió Europea obre una investigació a Iberpotash per les ajudes rebudes dels Governs

L'organisme considera que podria tenir avantatges de competència en actuacions de caràcter ambiental

26.01.2016 | 12:05

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts l'obertura d'una nova investigació sobre la mineria bagenca. En aquest cas, també afecta indirectament als aspectes mediambientals de l'explotació, però més directament a possibles infraccions de competència pels ajuts rebuts de les administracions que li haurien pogut suposar posicions d'avantatge sobre els seus competidors. Ajuts que, bàsicament, anaven destinats a complir amb els deures ambientals.

L'obertura d'aquesta investigació, segons ha concretat aquest dimarts la mateixa Comissió, ve motivada per una denúncia rebuda el 2012, en la que s'assenyalava que «Iberpotash es beneficiava de diverses mesures d'ajuda estatal en suport a la seva activitat minera».

En essència, hi ha dos aspectes principals que centraran aquesta investigació. D'una banda, «les garanties financeres ofertes per Iberpotash als organismes públics autonòmics per complir amb les seves obligacions de protecció mediambiental», relacionades amb els residus generats i les garanties per cobrir els costos de rehabilitació dels terrenys. És a dir, fa referència a la fiança establerta per a la restauració dels runams i, tot i que no ho especifica, la que estava més en discussió era la del Cogulló. S'investigarà si l'import de 2 milions d'euros fixat originalment és «molt inferior» al que exigeixen les normes mediambientals.

D'altra banda, s'investigarà el fet que «les autoritats espanyoles van finançar en la seva totalitat els 7,9 milions d'euros dels costos de recobriment físic d'una escombrera d'Iberpotash per a la reducció de la contaminació». En concret, tot i que la nota feta pública tampoc no ho concreta, fa referència al projecte d'aïllament que el 2010 es va executar al runam de Vilafruns (Balsareny). La Comissió considera que aquest fet podria suposar una «infracció del principi de qui contamina, paga, ja que seria una autoritat pública la que estaria cobrint les despeses de neteja en lloc de l'empresa responsable de la contaminació».

La Comissió Europea ha deixat de banda altres tres aspectes denunciats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema