Sallent celebra aquest divendres la primera assemblea o consell de poble -formalment es dirà assemblea municipal oberta-, iniciativa que pretén crear un espai de debat on, de manera regulada, els veïns podran discutir i presentar propostes sobre els principals temes que afectin el municipi.

En concret, en aquesta sessió d'estrena es posaran sobre la taula cinc propostes, i dues més que també es tractaran en aquesta assemblea o que, depenent del que s'allarguin els debats, es posposarien per a la propera convocatòria. La d'aquest divendres es farà a la sala Joan Vilà i Valentí a partir de les 8 del vespre.

Entre els temes inclosos en l'ordre del dia hi ha des de la creació d'una borsa de treball fins a la millora o aprofitament d'espais, com ara el Parc Municipal de Pere Sallés. L'objectiu és que aquest sigui un òrgan on els veïns no només podran debatre i presentar propostes referents al poble, sinó que hi tindran dret a vot i els resultats que en surtin es traslladaran posteriorment al ple municipal per incidir en les decisions que hagi de prendre el consistori.

Aquests són els set temes previstos en l'ordre del dia

Establiment d´un control sobre instal·lacions i equipaments urbans. L´objectiu de la proposta és endreçar les façanes, eliminar elements inútils i obsolets, minimitzar riscos i establir un programa de control i manteniment. Es posa com a exemple que al carrer Claret, reurbanitzat fa més d´una dècada, encara hi ha llums antics i fora d´ús que conviuen amb els nous. I en el cas del mobiliari urbà, els proposants subratllen que s´observa descontrol, tant a l´hora d´escollir-lo com en la ubicació, el manteniment i la renovació.

Creació d´una borsa de treball a l´Ajuntament per adjudicar les feines extraordinàries a veïns amb pocs recursos i eliminar les hores extraordinàries pagades a treballadors municipals. Serien feines puntuals com ara el muntatge d´estructures per a les festes.

Creació d´una comissió de seguiment de la futura residència. L´objectiu d´aquesta comissió que es proposa seria que el projecte de construcció de la futura residència compti amb la participació de les persones grans. Es pretén que un projecte d´aquesta envergadura es materialitzi amb el màxim consens, sobretot el model de gestió.

Restauració del parc municipal. Es destaca que el parc Pere Sallés és un dels patrimonis del poble, però que està força malmès. Es proposa un pla d´actuació amb continuïtat que permeti recuperar el seu aspecte original, d´estil romàntic.

Programa per posar en valor el patrimoni sallentí. El projecte té el nom de Retrobant Sallent i pretén posar en valor el patrimoni natural, arquitectònic, immaterial i històric del poble, implicant-hi estudiants, historiadors, estudiosos, artistes locals i coneixedors de l´entorn.

Restaurar la vora del Llobregat. Es proposa una restauració del tram que va de la resclosa de Cal Sala fins al Guix, sota la direcció d´un especialista en medi fluvial, important pel que fa a la vegetació, i arreglar-ne el camí.

Aprofitar l´antic escorxador. La proposta que es vol sotmetre a debat planteja posar l´edifici de l´antic escorxador a disposició de cooperatives o empreses. La idea passa per crear unes bases per regular el projecte i obrir un termini de presentació de sol·licituds, prioritzant els que fomentin l´ocupació laboral cooperativa amb l´arrelament al poble.