Aquest curs, del total de 1.533 beques menjador concedides al Bages, només 113 (el 8%) cobreixen la totalitat del cost dels àpats mentres que 1.420 (el 92%) només corresponen a la meitat del preu. Per evitar que les famílies que només accedeixen a la meitat del preu del menjador hagin de renunciar a la beca se´ls ofereix la possibilitat de compactar l´ajut.

De les 1.420 beques del 50% concedides, 1.192 han sol·licitat la compactació, és a dir, un 84%. Amb aquesta opció, els alumnes dinen a l´escola gratuïtament entre 2 i 3 dies per setmana però no es garanteix un àpat diari a alumnes que el necessiten. En alguns municipis, els propis Ajuntaments fan aportacions per subvencionar el preu restant del menjador a aquelles famílies que més ho necessiten.

El Consell Comarcal del Bages considera que la modificació del sistema ha provocat que es donin més beques però de menys qualitat i que no es garanteix que els nens puguin menjar de forma adequada. Per aquest motiu, l'ens comarcal ha aprovat una moció en què sol·licita a la Generalitat que garanteixi beques-menjador a tots els infants en situació de vulnerabilitat. Arran dels canvis que el govern català va aprovar fa dos cursos, les beques han quedat reduïdes a dos supòsits: el 100% del preu del menjador o el 50%, una situació que fa que moltes famílies no puguin cobrir la diferència de preu restant i que hagin de compactar la beca per deixar només alguns dies els infants a dinar a l´escola.