Aquest dimarts s´ha fet públic el nomenament, per part del papa Francesc, del monjo de Montserrat Manel Nin com a exarca (bisbe) dels catòlics grecs de ritus bizantí. Nin va néixer al Vendrell el 1956 i va ingressar al Monestir de Montserrat el 20 de setembre de 1975. El 22 de novembre de 1997 va ser ordenat diaca a Roma i el 18 d´abril de 1998 va rebre l´ordenació presbiteral a Montserrat per part del llavors arquebisbe de Tarragona Lluís Martínez Sistach. El 14 de novembre de 1999 va ser beneït superior d´una comunitat de la diòcesi d'Akko, Haifa, Natzaret i tota la Galilea.

L´exarcat Apostòlic d´Atenes, a Grècia, és una diòcesi directament depenent de la Santa Seu, i per això porta aquest títol d´exarcat apostòlic. La presència de cristians grecs catòlics de tradició bizantina remunta a la fi del segle XIX, sobretot presents a Constantinoble i Calcedònia, sota la dominació otomana. Després de la guerra greco-turca (1919-1922), molts cristians grecs catòlics varen emigrar a Atenes.

Fundat l´11 de juny del 1932, l´Exarcat d´Atenes té uns 6.000 fidels grecs catòlics de tradició bizantina, escampats per tota la Grècia, amb tres parròquies: la Santíssima Trinitat a Atenes, els sants Pere i Pau a Gianitsa i el Naixement del Crist a l´illa de Syros.

En els darrers decennis, l´exarcat d´Atenes ha tingut una forta immigració d´ucraïnesos (de tradició bizantina) que celebren cada diumenge la litúrgia a la cripta de la catedral de la Santíssima Trinitat. Actualment, l´exarcat té cura també de cristians iraquians i sirians, refugiats a causa de la guerra al Pròxim Orient.