En el lapse d'un cap de setmana, la zona del camp de futbol de Cardona veurà com els arqueòlegs deixaran pas als constructors. Demà es donaran per acabats els treballs de camp del jaciment que s'ha posat al descobert en els terrenys de la futura instal·lació esportiva -murs d'època romana i una necròpoli medieval- i la setmana vinent és previst que ja es posin en marxa les obres de construcció del nou equipament, "si pot ser dilluns mateix", segons ha explicat Joan Hernández, regidor de Patrimoni Històric.

Amb la construcció del camp el jaciment quedarà tapat, "però no afectat", segons ha detallat Hernández, "perquè es deixarà protegit i documentat. Malgrat ara s'acabi el treball de camp, queden un parell de mesos feina d'anàlisi, investigació, conclusió i documentació de tot el que s'ha trobat".

El jaciment consta de dos àmbits. L'un, el del sector que s'ha excavat i que, per tant, ha deixat fins ara les restes visibles. Tal com ja va informar àmpliament aquest diari (vegeu edició del 6 de gener), en aquesta zona s'han destapat dos murs romans que daten dels segles I i II. Una troballa de gran rellevància perquè és la primera construcció d'aquesta època que es localitza a Cardona i permet constatar l'assentament romà al municipi. Prèviament, també s'havia posat al descobert la necròpoli del baix medieval, composta per una trentena de tombes en forma d'oval excavades a la terra i tapades amb lloses.