El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat recentment un recurs presentat per la concessionària de l´autopista Terrassa-Manresa, Autema, per evitar pagar l´impost de béns immobles (IBI) a l´Ajuntament de Sant Vicenç. És tan sols un capítol d´un llarg serial que l´empresa està protagonitzant des de fa dues dècades per no haver de fer front a aquest cost derivat de la seva activitat en els municipis per on transcorre el seu traçat. Un serial en què, fins ara, ha perdut totes les batalles obertes i ha hagut d´acabar liquidant allò que es reclamava des de bon principi a la que és una de les autopistes més cares de l´Estat.

Aquest darrer, dèiem, és un només un petit capítol perquè la concessionària ha anat presentant recursos davant de cada rebut que li girava cada any cadascun dels municipis per on passa. En el cas del Bages són cinc: a banda de Sant Vicenç, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Manresa i Sant Fruitós de Bages. I les quantitats no són, en absolut, gens menyspreables. En el rebut del 2013 -l´última referència a la qual ha tingut accés aquest diari- aquests cinc ajuntaments van recaptar, en conjunt, de la contribució de l´autopista més de 760.000 euros. L´empresa es va negar a pagar la totalitat d´aquest rebut des del principi de la concessió i els anys 90 va arribar a acumular l´impagament de més d´una dècada d´IBI perquè argumentava que només li pertocava pagar el 5% del total d´aquest impost, ja que considerava que es podia beneficiar d´una bonificació del 95% que derivava de la llei d´autopistes del 1972, però va anar perdent tots els recursos. Posteriorment, el 2008 la concessionària va decidir paralitzar el pagament d´aquest impost, ja que no estava d´acord amb els càlculs dels valors cadastrals fets a partir d´aquell moment sobre aquesta infraestructura, i és en aquest sentit que ha anat presentant els successius recursos contenciosos administratius (vegeu desglossat). Fins ara, però, totes les respostes judicials li han estat negatives.

El de Castellbell és l´Ajuntament que rep una quantitat més alta d´IBI de l´autopista, ja que és el municipi que n´acull més quilòmetres. El 2013 en va percebre 245.785 euros; Sant Vicenç, 148.783; Castellgalí, 9.372; Manresa, 210.171 i Sant Fruitós 148.000.

El tribunal és contundent en sentenciar que no hi ha dubtes sobre l´impost requerit

La sentència que recentment ha emès el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el que fa és desestimar un recurs d´Autema contra un pronunciament anterior del Jutjat Contenciós Administratiu que ja donava per bona la liquidació de l´IBI del 2011 feta per l´Ajuntament de Sant Vicenç -a tracés de l´Oficina de Gestió Tributària de la Diputació, a la qual ho té delegat.

Un dels arguments principals d´Autema en el recurs, segons consta en la sentència, és que la liquidació de l´impost «no identifica el tram objecte de liquidació, ni els quilòmetres», motiu pel qual l´empresa defensava que aquella liquidació era «nul.la per falta de motivació».

Els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya són, però, ben clars en la seva resposta. Sentencien que no comparteixen aquest raonament perquè «el tram liquidat està identificat per la referència cadastral, la qual cosa és suficient. La ubicació i longitud del tram liquidat és perfectament coneguda per la recurrent [Autema], ja que només hi ha una autopista Terrassa-Manresa que travessi el municipi de Sant Vicenç de Castellet, i aquest municipi només pot gravar sobre el seu territori».