El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest una inversió de més de 4 milions d'euros en el període 2016 - 2018 per a ampliar la xarxa de carrils bici i vies verdes arreu del territori. Entre aquestes ampliacions hi hauria projectar un carril per a ciclistes que unís Manresa i Santpedor seguint el traçat de l'actual carretera BV-4501, que uneix ambdues poblacions. També es preveu estudiar adaptar per a les dues rodes la via que va de la capital del Bages fins al terme de Viladordis.

Rull ha concretat l'estratègia del Departament en relació a les dues rodes en la reunió trimestral de la Mesa de la Bicicleta, que integra administracions, entitats, associacions i empreses que treballen per a potenciar l'ús de la bicicleta a Catalunya.

Segons dades del Baròmetre de la Bicicleta 2015, a Catalunya són usuàries de la bicicleta més de 2,5 milions de persones, de les quals prop de 500.000 ho fan de manera diària, tant per lleure, oci o desplaçaments quotidians. Un 56,8% de la població té una bicicleta per a ús personal i el 40,8% en són usuàries amb alguna freqüència, una xifra que es manté relativament estable en relació amb les enquestes dels últims anys

Actuacions específiques

D'aquesta manera, el Departament impulsarà una desena d'actuacions específiques per habilitar nous carrils bici. Concretament, durant el 2016 licitarà les obres següents:

Via verda a l'entorn de la C-31 entre Vilamalla i Figueres: 4,9 km de longitud.

Via ciclista a la BV-5301 entre Santa Maria de Palautordera i l'estació de ferrocarril: 1,9 km de longitud.

Un tram de la via ciclista del Ter.

A més, en aquest període es redactaran set estudis i projectes que serviran per executar els carrils bici següents:

Carril bici entre Manresa i Santpedor per la BV-4501.

Carril bici del Maresme: s'ha començat a redactar un estudi previ per implantar un carril bici entre Badalona i Blanes, al llarg de 56 quilòmetres.

Carril bici en el viaducte de la C-31 entre Hospital de Bellvitge - el Prat de Llobregat: el projecte ja s'ha començat a redactar i inclou l'ampliació del pont per encabir un nou vial de 3 metres d'amplada per a vianants i bicicletes al llarg de 185 metres.

Carril bici de la Noguera Pallaresa, entre Sort i Rialp.

Carril bici entre Breda i l'estació de tren de Riells i Viabrea.

Carril bici paral·lel a la T-323 entre Mont-roig del Camp i l'N-340.

Via verda de Santa Pau (GI-524).

Més carrils bici dins de projectes de millora viària

D'altra banda, en el marc de diversos projectes de millores de carreteres, el Departament està impulsant l'ampliació de la xarxa interurbana de carrils bici. Actualment es troben en execució les obres següents:

Nova via verda adjacent al nou enllaç entre l'Eix Transversal i la BV-5202 a Sant Julià de Vilatorta: té 800 metres i es preveu completar-la el mes de juny.

Nou vial per a bicis dins la millora del ferm de la B-204 entre Viladecans i el Prat de Llobregat: el nou vial de 820 metres connectarà el pont sobre la C-32 fins a la rotonda d'encreuament entre la B-204 i la B-2010. Des d'aquí es podrà enllaçar amb el carril bici existent al camí de les Filipines, que arriba fins a la platja.

El Departament també ha impulsat darrerament la redacció dels projectes d'altres actuacions viàries que incorporen nous carrils bici, com ara el condicionament de la C-25 entre Riudellots i Campllong, la millora de l'enllaç entre la carretera de Viladordis i la ronda de Manresa; el condicionament urbà de la C-31 al tram Calafell-Cunit; la continuïtat del carril bici sobre la TV-3141 des de la rotonda de la T-11 a Reus fins a la urbanització Blancafort; l'anell viari del delta de l'Ebre; el desdoblament de la B-124 entre Sabadell i Castellar del Vallès, entre d'altres.