El Consell Comarcal del Bages iniciarà, en els propers dies, les obres del projecte d'abastament d'aigua que ha de solucionar les deficiències hídriques dels nuclis de Fonollosa i Camps (Fonollosa) i Castelltallat (Sant Mateu de Bages). Amb aquest projecte quedaran resolts els problemes d'abastament més importants que la comarca tenia sobre la taula, tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat d'aigua.

Aquest projecte, que el Consell va adjudicar a final de l'any passat, ha de permetre garantir l'abastament a aquests nuclis amb aigua provinent de la Sèquia, a través d'una prolongació del sistema comarcal Bages Cardener.

Segons Noemí Fosas, responsable tècnica de l'àrea de Medi Ambient del Consell, en el cas de Fonollosa, que ja s'abasteix d'aquest sistema, "les actuals instal·lacions dificulten l'arribada de l'aigua, amb unes canonades que són molt justes i precàries" i, amb el nou projecte, "es consolidaran i es dotaran dels cabals necessaris". També es farà arribar l'aigua a Castelltallat que ara s'abasteix de pous. Mentre que, a Fonollosa, els principals problemes venen derivats de la qualitat de l'aigua, a Castelltallat, el principal escull n'és la quantitat.

Per trobar una solució a l'abastament d'aquesta zona, s'havien redactat diferents projectes que, inicialment, preveien portar l'aigua de la Llosa del Cavall, que es va descartar pels elevats costos econòmics. Tot i així, l'actual projecte és "compatible amb una futura portada d'aigua de la Llosa, però a curt i mitjà termini s'alimentarà de la Sèquia", apunta Fosas.