Una patrulla dels agents rurals del Bages ha descobert recentment una necròpoli medieval de cinc tombes antropomòrfiques (excavades a la roca) fins ara no identificades, en un bosc d'Aguilar de Segarra.

La troballa va ser "una casualitat", segons ha explicat Xavier Gual, del cos dels agents rurals. ES va fer durant una inspecció ordinària el mes de gener passat, però no s'ha fet públic fins ara perquè primer calia comprovar que fossin unes restes no inventariades. Un cop confirmat que se'n desconeixia l'existència, se'n va donar coneixement a la Direcció General de Patrimoni, del departament de Cultura, que acabarà de fer les comprovacions pertinents per determinar la data aproximada de les tombes i comprovar si n'hi ha més, un fet que no es descarta perquè és un indret afectat pels incendis del 98 "i de vegetació molt frondosa", de manera que és possible que no s'hagin detectat totes, apunta Gual.

Les tombes es troben apartades d'un camí rural que comunica el nucli de Castellar amb Castellfollit del Boix, al paratge dels Vilassos (a tocar del terme d'aquest municipi, però encara a Aguilar). Mentre hi passaven, els agents van veure una pedra "picada per la mà humana", que encara no se sap exactament què és, i això els va portar a inspeccionar el terreny més endins fins que van descobrir les tombes.

Els cinc forats estan en un radi d'uns 100 metres quadrats de superfície, i la majoria són tombes d'adult, per bé que també se n'ha identificat una de més petita, per a un infant, i tenen una fondària aproximada d'entre 30 i 40 centímetres. A partir d'ara, els mateixos agents rurals o bé d'arqueòlegs i tècnics de Cultura tornaran a inspeccionar el terreny per intentar determinar si hi ha restes de més tombes i també d'alguna construcció propera, tenint en compte que l'existència de les tombes té sentit "en cas que hi hagués hagut algun habitatge o nucli proper".

Troballes com aquesta no són excepcionals però tampoc són gaire habituals, explica Gual. Les darreres que es van descobrir al Bages "va ser no fa gaire a la zona de Malagarriga, al terme de Navàs", en aquell cas dues tombes també medievals. Pel que fa a l'àrea propera al lloc on ara s'han identificat aquestes cinc, darrerament també s'ha descobert una línia de trinxeres de la guerra civil que fins ara no s'havia identificat. Gual diu que ha estat després dels incendis de Castellfollit de l'estiu passat.