l´Ajuntament de Santpedor ha portat a terme aquest dimecres una crema controlada per millorar l´hàbitat de canyissar i la biodiversitat de les espècies. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Illa, "l´espai que ha estat objecte de l´actuació presentava una diversitat de fauna molt baixa en relació a la resta de l´aiguamoll, degut principalment a l´acumulació de biomassa de canyissar envellida". Aquest fet es fonamenta amb els treballs de seguiment de fauna i anellament científic d´ocells que es porten a terme els darrers anys a l´aiguamoll.

En una inspecció prèvia es va poder determinar amb certesa que no hi havia presència d´espècies de fauna que estiguessin en període de nidificació, ni cap espècie, protegida o no, que pogués veure´s afectada per l´actuació.

L´actuació s´emmarca, explica Josep Illa, en els treballs periòdics de millora que l´Ajuntament hi porta a terme, i és d´alguna manera complementària de l´actuació per a la millora de la qualitat de l´aigua executada l´any 2015. El rejoveniment del canyissar objecte de gestió amb la crema controlada millorarà la densitat i la capacitat d´absorció de nutrients de l´aigua.

La crema controlada, degudament autoritzada per la Direcció General de Forests del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, ha estat supervisada in situ per un Agent Rural, i s´ha centrat en una àrea d´uns 1.250 metres quadrats de canyís a la bassa gran.

L´aiguamoll de la bòbila és un espai protegit inclòs a l´inventari de zones humides de Catalunya. El paratge natural, sorgit el 1994 arran dels treballs de restauració de l´antiga bòbila on s´hi portava a terme l´activitat extractiva d´argiles, acull una gran diversitat d´espècies animals i vegetals que han donat lloc a un ecosistema aquàtic amb fauna i vegetació pròpies de les zones humides.

La crema controlada ha estat executada per Jordi Falip, de Senders del Pirineu SL, empresa santpedorenca que per encàrrec de l´Ajuntament realitza a l´aiguamoll de la bòbila els treballs de conservació i manteniment de l´espai. Es va disposar del suport de l´ADF i la brigada municipal per executar en tot moment una crema controlada en condicions de seguretat.