Especialistes del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya es faran càrrec aquest dijous al matí de la retirada del disputat retaule del Roser de Salelles de la que ha estat la seva ubicació els darrers anys, una de les sales expositives del Museu Comarcal de Manresa. D'aquesta Manera, el consistori manresà compleix amb l'acord signat el de el de Sant Salvador de Guardiola i amb la parròquia de Sant Sadurní perquè la peça retorni a aquest temple, complint així una sentència judicial.

De moment, però, el conjunt artístic encara no retornarà a Salelles, ja que primer passarà per la seu del Centre de Restauració de Béns Mobles a Valldoreix perquè pugui ser revisat, restaurat i posat a punt per al seu trasllat definitiu, que es farà sota la supervisió dels mateixos tècnics.

L'acord entre les parts es va formalitzar en un conveni firmat el 6 de novembre passat, que establia que la parròquia de Sant Sadurní de Salelles tornaria a exhibir el retaule barroc del Roser abans del pròxim 29 de febrer, gairebé 80 anys després que el traslladessin a Manresa perquè no fos destruït durant la guerra civil. Un retorn que ha estat precedit d'un litigi judicial, que finalment es va resoldre en favor de l´Associació Pro Retaule, que en reclamava la propietat.

El 29 de març de l´any 1621 el rector de la parròquia de Salelles, en nom de la parròquia i de la Confraria de la Nostra Senyora del Roser, va encarregar a Toni Vidal i Miquel Vidal la confecció d´un retaule, convenint-se com a pagament la quantitat de 326 lliures barcelonines i el retaule va ser confeccionat i instal·lat a l´església de la parròquia. Es va mantenir en aquest lloc fins que al voltant de l´any 1936, a causa de la guerra civil, els feligresos van decidir protegir el retaule i amb aquesta finalitat el van traslladar a les dependències de la Santa Cova de Sant Ignasi de Manresa, com molts altres béns eclesiàstics o artístics de tota la comarca i de molts altres propietaris.