Entrevista Rosa Argelaguet · REGIDORA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA DE L'AJUNTAMENT DE SALLENT

"Si acostumem la gent a ser escoltada, la participació pujarà cada vegada més"

11.03.2016 | 07:49

Sallent és un dels municipis que aposta per uns pressupostos participatius i que ha celebrat una Assemblea Municipal Oberta. De moment, la resposta dels veïns és modesta però la regidora de Participació Ciutadana, Rosa Argelaguet, ho atribueix a una "falta de costum".

Què aporten al municipi els processos participatius?
El fet d'escoltar els ciutadans. A vegades el polític creu que un procés participatiu li pot complicar la vida, i quan ho fas t'adones que la gent té molt sentit comú i entenen que no poden proposar coses impossibles.

Vostès han optat per fer una Assemblea Municipal Oberta (AMO).
Sí, és el segon poble de Catalunya que la fa i, d'aquesta manera, els sallentins poden aportar propostes que després s'eleven al ple. Es tria una comissió ciutadana que permet desvincular el procés dels polítics. Es fa una crida a proposar projectes i la comissió fa una tria, que s'aprova a l'assemblea, i ara es portaran al ple perquè els realitzi.

A banda d'això, la setmana passada van fer un procés participatiu per escollir el destí de 700.000 euros. Van votar 473 persones de 5.777 que podien fer-ho. Com és?
A la falta de costum. A les eleccions tothom sap que pot votar, però la gent no està acostumada que pugui votar per decidir un projecte prioritari per a Sallent. Estem acostumats a votar quan hi ha eleccions i prou, i això no pot ser. En la mesura que la gent ho vagi fent, quan haguem de prendre alguna decisió important o transcendental per al municipi ja tindrem la gent acostumada que els escoltem. Hem de fer cas als veïns perquè governem per a ells i hem de prendre decisions escoltant la gent, si s'acostuma la gent a ser escoltada pujarà la participació cada vegada més.

Com creu que es pot millorar la participació?
Jo crec que fent molta difusió i amb el boca-orella. Segur que ara es parla dels projectes que s'han votat aquests dies i, d'aquesta manera, coneixen que existeix el procés i potser vindran a les properes votacions. La ràdio també ens ajuda, i per implicar-hi els joves apostem per Internet i facilitem les votacions a través d'aquest canal, que volem anar millorant.

El resultat compensa l'esforç i la despesa?
Hi ha una certa despesa perquè vam encartar les propostes per tot Sallent, però estem disposats a fer-la. Costa que la gent hi participi però hi haurà un dia que ho farà i de mica en mica anirem sumant. Hem d'acostumar la gent a participar-hi, crec que no només hi ha d'haver un govern obert i transparent, sinó que determinats recursos els has de poder sotmetre a la votació del poble.

La poca participació dóna validesa al procés?
Jo crec que sí, perquè encara que la participació hagi estat modesta, les persones que van venir a l'assemblea municipal oberta o han votat al procés participatiu són les que realment s'hi han interessat i segur que el proper cop en vindran més. No s'havia fet mai i no és fàcil, a la gent l'hem d'anar incorporant, tant de bo votés tothom però tampoc no ho fa a les eleccions.

Per tant, creu que val la pena?
I tant que val la pena! Això és escoltar i és democràcia.

Tenen algun altre procés participatiu a la vista?
Sí, en tinc uns quants al calaix. El proper que farem serà sobre les propostes d'estudiants d'arquitectura pel futur urbanístic del barri de l'Estació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La imatge de la Moreneta col.locada dalt del cim del Cavall Bernat
La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Membres dels cossos muntanyencs de la Catalunya Central viatjaran a la zona del Nepal afectada per...

Enllaços recomanats: Premis cinema