Sallent és un dels municipis que aposta per uns pressupostos participatius i que ha celebrat una Assemblea Municipal Oberta. De moment, la resposta dels veïns és modesta però la regidora de Participació Ciutadana, Rosa Argelaguet, ho atribueix a una "falta de costum".

Què aporten al municipi els processos participatius?

El fet d'escoltar els ciutadans. A vegades el polític creu que un procés participatiu li pot complicar la vida, i quan ho fas t'adones que la gent té molt sentit comú i entenen que no poden proposar coses impossibles.

Vostès han optat per fer una Assemblea Municipal Oberta (AMO).

Sí, és el segon poble de Catalunya que la fa i, d'aquesta manera, els sallentins poden aportar propostes que després s'eleven al ple. Es tria una comissió ciutadana que permet desvincular el procés dels polítics. Es fa una crida a proposar projectes i la comissió fa una tria, que s'aprova a l'assemblea, i ara es portaran al ple perquè els realitzi.

A banda d'això, la setmana passada van fer un procés participatiu per escollir el destí de 700.000 euros. Van votar 473 persones de 5.777 que podien fer-ho. Com és?

A la falta de costum. A les eleccions tothom sap que pot votar, però la gent no està acostumada que pugui votar per decidir un projecte prioritari per a Sallent. Estem acostumats a votar quan hi ha eleccions i prou, i això no pot ser. En la mesura que la gent ho vagi fent, quan haguem de prendre alguna decisió important o transcendental per al municipi ja tindrem la gent acostumada que els escoltem. Hem de fer cas als veïns perquè governem per a ells i hem de prendre decisions escoltant la gent, si s'acostuma la gent a ser escoltada pujarà la participació cada vegada més.

Com creu que es pot millorar la participació?

Jo crec que fent molta difusió i amb el boca-orella. Segur que ara es parla dels projectes que s'han votat aquests dies i, d'aquesta manera, coneixen que existeix el procés i potser vindran a les properes votacions. La ràdio també ens ajuda, i per implicar-hi els joves apostem per Internet i facilitem les votacions a través d'aquest canal, que volem anar millorant.

El resultat compensa l'esforç i la despesa?

Hi ha una certa despesa perquè vam encartar les propostes per tot Sallent, però estem disposats a fer-la. Costa que la gent hi participi però hi haurà un dia que ho farà i de mica en mica anirem sumant. Hem d'acostumar la gent a participar-hi, crec que no només hi ha d'haver un govern obert i transparent, sinó que determinats recursos els has de poder sotmetre a la votació del poble.

La poca participació dóna validesa al procés?

Jo crec que sí, perquè encara que la participació hagi estat modesta, les persones que van venir a l'assemblea municipal oberta o han votat al procés participatiu són les que realment s'hi han interessat i segur que el proper cop en vindran més. No s'havia fet mai i no és fàcil, a la gent l'hem d'anar incorporant, tant de bo votés tothom però tampoc no ho fa a les eleccions.

Per tant, creu que val la pena?

I tant que val la pena! Això és escoltar i és democràcia.

Tenen algun altre procés participatiu a la vista?

Sí, en tinc uns quants al calaix. El proper que farem serà sobre les propostes d'estudiants d'arquitectura pel futur urbanístic del barri de l'Estació.