El Bages és la vuitena comarca de Catalunya que té, en nombres absoluts, més habitatges buits a mans d'entitats bancàries procedents d'execucions hipotecàries: un total de 2.069. Al davant té les comarques més habitades del país, començant pel Barcelonès i, entre d'altres, el Baix Llobregat, els dos Vallès i el Maresme. Però, si fem el càlcul amb relació a aquest pes poblacional, veiem que, proporcionalment, el Bages és la demarcació on aquest volum és més accentuat. Ras i curt, els bancs hi tenen en propietat i buit un pis per cada 84 habitants, mentre que, en el cas del Barcelonès, aquesta proporció és d'un per cada 322, i, al Tarragonès, és d'un per cada 100. I en aquesta situació hi té un pes fonamental el cas concret de la ciutat de Manresa, ja que s'hi concentra el 43% d'aquest estoc de la comarca (908 habitatges).

A la dada comarcal encara se li pot donar una altra referència per veure'n l'envergadura. Al Bages, amb encara no 175.000 habitants, el nombre de pisos buits que hi tenen els bancs equival a tres quartes parts dels que hi ha a la ciutat de Barcelona (2.578), que té una població 13 vegades superior.

Seguint aquesta mateixa referència, el cas concret de Manresa és encara més simptomàtic i revelador del fenomen al Bages. Els pisos buits de bancs que hi ha a la capital comarcal, tot just a la ratlla dels 75.000 habitants, equival a més d´un terç dels de Barcelona ciutat. I una altra comparativa per posar-ne en relleu la dimensió: aquest estoc d´habitatges sense ocupar que hi ha a Manresa a mans de les entitats financeres supera el que tenen, cadascuna d´elles, més de la meitat (23, en concret) de les comarques de Catalunya.

Del Bages també és rellevant la xifra de Sant Vicenç (196 pisos buits), que fins i tot supera el doble de la de Sant Joan, municipi més habitat. De fet, en relació amb la xifra de població, cal dir que mentre a Manresa la proporció és d´un pis buit per cada 82 habitants, a Sant Vicenç aquesta referència se situa en un per cada 47. Entre aquest municipi i Manresa sumen més de la meitat (el 53%) de l´estoc de tota la comarca. Al Bages els bancs hi tenen el 4,3% d´habitatges buits de tot Catalunya.

També és prou significatiu el cas de Moià, que presenta una proporció molt propera a la de Sant Vicenç, amb un pis buit per cada 50 habitants. Els 113 en total que hi ha al municipi suposen pràcticament dues terceres parts del que hi ha a tota la nova comarca del Moianès (179). Pel que fa a la resta de comarques de casa nostra, l´Anoia és de les que presenta uns índexs més alts (després del Bages i el Moianès), ja que els 1.165 habitatges buits que hi tenen els bancs suposen un per cada 100 habitants. A l´extrem més oposat hi ha el Solsonès; amb un total de 45, la proporció és d´un pis buit per gairebé cada 300 habitants.

Un decret ho fomenta

Després de l´aprovació del decret llei 1/2015, de mobilització del parc d'habitatges provinents d'execucions hipotecàries, els bancs han de proporcionar aquestes dades a l'Agència Catalana de l'Habitatge de la Generalitat, que les recull al Registre d'Habitatges Buits.

D´aquesta manera, es posen de manifest unes xifres que fins ara es desconeixien. Es tracta d'un registre de caràcter administratiu on s'han d'inscriure els habitatges adquirits a través d´un procés d'execució hipotecària mitjançant compensació o bé per pagament del deute amb garantia hipotecària, que, a més a més, no disposin d'un contracte que habiliti per a la seva ocupació. Actualment, al conjunt de Catalunya hi ha registrat un total de 47.476 habitatges en aquesta situació. El Barcelonès és la comarca on n´hi ha més, amb un conjunt de 6.904.