L´Audiència Provincial ha emès una resolució en què rectifica i retira la qualificació de «dany sobre la salut pública» que es posava de manifest en la sentència en què condemnava tres exdirectius de les mines de potassa del Bages per delicte ambiental. La consideració del delicte es manté, però en un grau menor, la qual cosa suposa també una incidència directa en les penes inicialment imposades a les tres persones condemnades, que es rebaixen.

La sentència esmenada és la que es va fer pública a final del mes passat (vegeu edició del 25 de febrer), que convertia en ferma una de precedent del Jutjat Penal de Manresa.

En concret, la pena per als tres exdirectius passa d´un any i mig de presó -que ja no haurien hagut de complir-, que era el que havia estat imposat inicialment, a cinc mesos.

Tal com s´explicava anteriorment, el motiu d'aquesta rebaixa és que es retira del contingut de la sentència l´expressió i, per tant, la consideració d´«existència de greus danys per a la salut de les persones».

Aquesta rectificació és motivada perquè tant el ministeri Fiscal com l´acusació particular havien demanat explícitament la retirada d´aquest contingut dels escrits de conclusions del Jutjat Penal de Manresa. Amb acord de les parts, l'Audiència de Barcelona ara ha aclarit i esmenat aquest punt. Tanmateix, el que sí que és ferm és el veredicte de delicte contra el medi ambient, amb relació a la contaminació de rius i aqüífers, i l'obligació d'actuar per retornar el medi a les seves condicions inicials. En concret, la sentència, en allò que manté, condemna els tres acusats i a l´empresa a indemnitzar «solidàriament i subsidiàriament», en concepte de responsabilitat civil, cadascun dels propietaris dels pous i fonts particulars relacionats en el pronunciament, i també de manera conjunta, a fer-se càrrec del cost econòmic de la recuperació ambiental «fins a l'eliminació de l'elevada salinitat i els compostos orgànics volàtils de les aigües dels pous, aigües que no poden ser destinades al consum humà o del bestiar».