L'abocament de residus salins als runams del Bages serà zero en un termini màxim de vint anys. Així ho preveu la Generalitat coincidint amb el marge de vida útil que dóna el dipòsit del Fusteret a Súria, ja que el Cogulló de Sallent ha de cessar com a dipòsit el 30 de juny del 2017, en compliment d'una sentència judicial.

Amb aquest objectiu la Generalitat ha començat a treball en el Pla director urbanístic de l'activitat minera al Bages, del qual aquest dimecres se n'ha presentat un avanç i que es preveu aprovar definitivament el proper mes de desembre. El PDU parteix de la base que l´activitat minera que Iberpotash, filial d´ICL Iberia, duu a terme al Bages és d´interès públic i estratègica pels llocs de feina que crea a la comarca i pels seus efectes multiplicadors per a l´economia del país.

Aquest document ha de definir l'estratègia per assolir els residu zero garantint la mateixa producció actual i la sostenibilitat ambiental. Per això estableix diverses propostes a discutir amb el territori d'aquí al desembre, període en que també es definiran les mesures transitòries que s'hagin d'adoptar des del tancament del Cogulló, d'aquí a 15 mesos, fins al cessament total de l'activitat minera a Sallent, prevista per a final del 2019. Aquestes propostes van des de dipositar els materials a la Butjosa, fins al transport del material amb ferrocarril fins al mar, passant per la reintroducció dins de les galeries.

De moment, hi ha prevista la inauguració imminent d'una planta de sal vacuum a Súria, i el pla preveu la construcció de com a mínim una segona planta abans del 2020. Entre les dues, l'aportació actual als runams es reduirà en dues terceres parts.