La Pasqua, que se celebra avui, posa el punt final a la Setmana Santa, una de les més importants de l'any en el calendari cristià. Aquesta solemnitat dels actes religiosos es tradueix en una afluència a les esglésies que és "lleugerament" superior a la de la resta de setmanes de l'any, amb l'excepció del diumenge de Rams -marca l'inici de la Setmana Santa-, que és multitudinari, segons expliquen rectors de diferents parròquies del Bages consultats per Regió7. Si bé en els últims anys l'assistència de fidels s'ha estabilitzat, ara queda lluny del temps en què el Dijous Sant, el Divendres Sant i la Vetlla Pasqual les esglésies feien un ple absolut.

Antoni Boqueras, rector de les parròquies de la Seu i del Carme de Manresa, explica que, tant a una església com a l'altra, durant la Setmana Santa, els actes litúrgics del Divendres Sant i del Diumenge de Pasqua són els que tenen més afluència de gent, mentre que el Dijous Sant i la Vetlla Pasqual (que a la Seu se celebra a 2/4 de 12 de la nit del dissabte) són els que reben menys fidels. També explica que, en general, la majoria d'assistents als diferents oficis d'aquests dies "són els que ja van venint al llarg de l'any", encara que aquestes celebracions concentrin més públic que el d'un dia laborable de la resta de l'any.

El rector de la parròquia de Crist Rei de Manresa, Estanislau Corrons, explica que l'església, "els dies de cada dia, s'omple més que les setmanes de la resta de l'any, però no és així el diumenge". També assenyala que al Divendres Sant "hi ha més gent que al Dijous Sant", i ho atribueix al fet que el divendres és un dia festiu.

Xavier Bisbal, rector de les parròquies de Sant Vicenç de Castellet i el Pont de Vilomara, coincideix amb Corrons: "entre setmana, aquests dies hi ha menys gent que un diumenge de la resta de l'any, però hi ha una afluència lleugerament més gran que les altres setmanes". Tot i així, afegeix que, en general, "els qui vénen aquests dies a l'església són els feligresos habituals". També apunta que "són dies amb una mica més de gent" Joan Antoni Castillo, rector de les parròquies de Santa Maria de Montserrat (Balconada), Sant Pau i Viladordis.

Per la seva banda, el rector de la parròquia de la Mare de Déu de l'Esperança de Manresa, Joan Aurich, que d'entrada adverteix que "no dono importància a les xifres o si ve més o menys gent", apunta que, durant els dies de Setmana Santa, "qui ve a l'església ja és qui ve durant l'any, de forma habitual".

Pel que fa a la comparació amb els anys anteriors, els diferents rectors coincideixen en el fet que l'assistència a les misses i diferents actes religiosos es manté estable. En aquest punt, Bisbal i Boqueras apunten a factors externs, com la meteorologia o el fet que la gent marxi a passar uns dies a fora com dos dels condicionants per omplir més o menys l'església durant la Setmana Santa.

Diumenge de Rams, l'excepció

Encara que al llarg de tota la Setmana Santa l'afluència a les església ja és una mica superior a la de la resta de la setmanes, hi ha un dia que és l'excepció, amb una assistència massiva. És el Diumenge de Rams, quan la benedicció, prèvia a la missa, atrau un públic massiu. Després, una part marxa, mentre que la resta es queda i omple les esglésies, segons coincideixen els diferents rectors consultats.

Així, Bisbal afirma que el Diumenge de Rams "és el dia que ve més gent de tot l'any". Assegura que "hi ha qui només ve a beneir el ram i marxa, però molts es queden a la missa". Ho constata també el rector de Crist Rei de Manresa, Estanislau Corrons, que afegeix que, "un cop acabada la benedicció, vaig convidar la gent a entrar a missa, encara que ja els vaig avisar que entraven tots els que beneïen el ram, i no hi havia prou lloc", diu amb certa ironia.

També ho assenyala Castillo, que explica que "és una de les celebracions més populars", i afegeix que, a diferència de la resta de celebracions litúrgiques, "és un dia molt transversal", perquè hi ha moltes famílies amb avis, pares i infants que van a beneir el ram.