Artés es prepara per celebrar aquest proper cap de setmana la 56a edició de la fira multisectorial, que creixerà en superfície i en continguts. L'Ajuntament ha decidit aprofitar tot el recinte de Cal Sitges per guanyar més espai i per ubicar-hi una mostra dedicada a la mobilitat sostenible, que serà una de les principals novetats del certamen d'enguany.

La Fira d'Artés ha estat tradicionalment molt lligada a l'automoció i la maquinària agrícola, però l'Ajuntament busca la manera d'anar-la diversificant per incloure-hi més contingut i atraure més públic. Per això aquests darrers anys s'hi ha anat consolidant l'aposta pel sector de la biomassa i les energies renovables, i a partir d'ara també hi vol introduir un espai temàtic que anirà canviant en cada edició, mitjançant "un procés de renovació en què demanem la participació d'expositors, veïns i entitats", explica l'alcalde, Josep Candàliga.

La idea és ubicar aquest nou àmbit sectorial al pati de Cal Sitges, i s'estrenarà aquest any amb una àrea centrada en la mobilitat sostenible. Serà un àmbit més de la fira, però especialitzat, amb presència dels sectors associatius i empreses vinculades al sector, i on es podrà comprar i vendre. En aquest cas, hi haurà una mostra de bicicletes, bicicletes elèctriques, de segona mà, i altres elements d'aquest estil, com segways, i també s'hi inclourà un circuit tancat per poder provar alguns d'aquests elements.

Fins ara, per la fira Cal Sitges bàsicament acollia el concurs de pintura ràpida, i en canvi ara es pretén que sigui un espai més actiu i participatiu, per la seva continuïtat amb el passeig Diagonal, on se situa el gros dels expositors. Enguany se'n preveuen més d'una cinquantena, a banda d'un centenar de parades de productes diversos.

Repeteix la fira de la cervesa

Amb aquesta voluntat d'ampliació, Cal Sitges també acollirà enguany la segona edició de la fira de la cervesa artesanal (dissabte a la tarda), que repetirà presència amb més oferta després de les bones sensacions de l'any passat. Així mateix, el recinte es dinamitzarà amb diferents actuacions musicals a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal de Música; serà un punt de trobada d'expositors, hi haurà servei de menjar, i s'hi celebraran actes com la Nit de l'Expositor, dissabte al vespre.

La Fira d'Artés s'inaugurarà oficialment dissabte al migdia i concentrarà la major part de les activitats durant el cap de setmana, però la començaran divendres, també a Cal Sitges, amb la segona jornada tècnica agrària (al matí), i amb una xerrada del periodista i corredor de maratons Arcadi Alibés (a 2/4 de 9 del vespre), com a actes més destacats.

En col·laboració amb la Unió de Botiguers d'Artés, enguany es crearà una Illa Lúdica de la Fira, amb activitats a l'aire lliure que es concentraran entre la carretera de Sallent i la plaça de l'Església, i on es tallarà el trànsit diumenge al matí. S'hi faran exhibicions gimnàstiques i d'esgrima, i tallers de maquillatge, entre d'altres. A banda d'això, la fira també inclourà les activitats més tradicionals entre dissabte i diumenge, com la baixada d'andròmines; les mostres de cultura popular dels Picapolls, bastoners i grallers; sardanes; i la trobada de puntaires.