La companyia Endesa va retirar, tractar i gestionar l'any passat un total de 326 tones de residus en el conjunt de les comarques centrals, segons el recompte de dades que acaba de fer públic l'empresa.

Aquest material fa referència a tot tipus de deixalles que es deriven d'obres de manteniment i de millora de la xarxa elèctrica que la companyia realitza en el conjunt del territori, i que és conseqüència de la progressiva implantació del Sistema de Gestió Ambiental i dels seus procediments.

La part més petita del material processat correspon a residus especials. En concret, tan sols hi ha poc més de 97 tones que provenen d'oli aïllant, bateries, emulsions d'aigua amb oli i transformadors, entre altres, mentre que el gruix important de deixalles que s'han hagut de gestionar són les conegudes com a residus no especials. En aquest cas, la xifra de material s'eleva a més de 228 tones d'elements metàl·lics, de coure, d'alumini, aïlladors, runa, comptadors mecànics i pals de formigó, entre altres.

La major part dels residus que han de ser tractats, es porten en unes instal·lacions específiques que l'empresa té a la subestació del Congost de Manresa. Aquestes instal·lacions estan dotades de compartiments per poder fer el tractament que calgui en funció de cada residu, a més d'un magatzem tancat per a residus especials.

Un cop fet el procés corresponent, aquests residus es lliuren als gestors especialitzats per al seu aprofitament, o bé per a la seva eliminació controlada en el cas que no es puguin tornar a utilitzar. Pel que fa al material que no es tracta en aquestes instal·lacions, es gestiona en un magatzem regulador que la mateixa companyia té al Vallès Oriental.

L'empresa ha efectuat tots aquests treballs al llarg del 2015 seguint els procediments estipulats que té la companyia amb la voluntat de contribuir en la millora contínua del procés, mitjançant transportistes habilitats a tal efecte i amb destinació final a gestors autoritzats per l'Agència de Residus de Catalunya. Aquestes actuacions responen a una gestió cada vegada més acurada i especialitzada dels residus, en resposta a criteris de sostenibilitat.