Amb un llarg repic de campanes va rebre ahir la parròquia de Sant Sadurní de Salelles, al municipi de Sant Salvador de Guardiola, l'esperat retaule del Roser. Després de sortir-ne fa més de vuitanta anys, per salvar-se de la crema durant la guerra civil, el conjunt escultòric ha tornat al seu lloc d'origen. Una desena de veïns, alguns dels quals visiblement emocionats, van rebre la peça, que entre avui i demà quedarà muntada a l'interior del temple, a l'indret per al qual va ser creada al segle XVII. Dissabte, 9 d'abril, es donarà la benvinguda oficial al retaule barroc amb una processó i una missa.

Ahir, al voltant de 2/4 de 2 del migdia, va arribar el retaule en un camió procedent del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, on les darreres setmanes s'ha posat a punt per tal que pugui tornar a lluir amb tota la seva esplendor. Quatre tècnics del centre amb l'ajuda d'alguns veïns i membres de la parròquia van descarregar les nombroses peces, totes embalades, sota l'atenta mirada de veïns i veïnes que no es van voler perdre el moment històric.

Arribada amb expectació

"Jo no m'ho acabaré de creure fins que no el vegi posat", assegurava amb un barreja d'il·lusió i nervis la presidenta de l'Associació Pro Retaule de Salelles, Rosa Fargas, que ha estat al capdavant de l'entitat que juntament amb la parròquia va iniciar el 2008 la lluita pel retorn del conjunt escultòric, exposat els darrers anys al Museu Comarcal de Manresa. "Sembla que no pugui ser, després de tants anys de lluitar, perquè jo a la meva edat ja no comptava veure'l aquí", deia. El mateix sentiment que tenien ahir altres veïns, com l'Angelina, que no es va voler perdre un retorn tan esperat i no va poder evitar les llàgrimes.

Després de descarregar les peces, a la tarda va començar la reconstrucció del conjunt barroc a la capella del Roser, que el va veure néixer fa més de vuitanta anys. Els quatre tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, i dos més que s'incorporaran avui, es faran càrrec del muntatge, que es preveu que estigui enllestit entre avui i demà. Segons, Pep Paret, coordinador de l'especialitat de pintura i escultura sobre fusta del Centre de Restauració, la tasca que han dut a terme aquestes darreres setmanes després que el retaule sortís fa un mes del museu manresà, ha consistit a "dotar-lo d'una estructura arquitectònica per poder mostrar les peces originals situades al lloc per al qual van ser creades".

El retaule "no és una còpia"

A través de la documentació fotogràfica, s'ha recreat l'estructura arquitectònica amb fusta de cedre "però només els volums, no les formes", apunta Paret, que afegeix que "el retaule no és una còpia sinó una imitació" amb la qual cosa serà fàcil diferenciar la intervenció de les peces originals. Per tal de sustentar el retaule es col·locarà una estructura d'alumini anoditzat i per facilitar-ne la conservació la peça se separarà del mur entre 50 i 70 centímetres, cosa que permetrà l'accés pel darrere i, per tant, es podrà visualitzar el seu estat de conservació.

Per tal de poder acollir de nou el retaule al seu lloc original, la capella del Roser, la parròquia de Sant Sadurní, ha adequat l'espai i ha reforçat la seguretat. En aquest sentit, s'ha instal·lat una porta neobarroca original del segle XIX per separar l'estança on hi ha el retaule de la resta del temple i també "s'han restaurat uns bancs del segle XVIII, que no es van cremar el 36", apuntava ahir el rector de la parròquia, Manuel López. Pel que fa a la millora de la seguretat, s'ha instal·lat una alarma, s'ha posat una doble porta i s'ha fet una assegurança pel retaule. Tot plegat ha costat uns 24.000 euros, dels quals de moment ja se n'han finançat 9.000 gràcies a les aportacions de la parròquia, particulars i empreses.

Amb el seu retorn a Salelles es posa punt final a set anys de litigi entre la parròquia i l'Ajuntament de Manresa sobre la propietat del retaule barroc. Després que el jutge donés la raó a la parròquia, es va signar un conveni amb els ajuntaments de Sant Salvador i Manresa que posava fi a la disputa i pactava el retorn de l'obra. Ara, ja és una realitat.