Cotxes de totes les mides, preus i per a tots els gustos, tractors, màquines per fer bales de palla, tractar farratges o segadores. Comerç local, atraccions, espais per a infants, artesania, i una àrea reservada per a la mobilitat sostenible a més a més d'actes lúdics. Tot això ha convertit la Fira d'Artés en una mostra diversificada que cada cop s'està convertint més en un acte social al poble i a les comarques centrals, a part del seu vessant comercial.

Aquest dissabte es va inaugurar la 56a edició de la fira, que se celebrarà tot el cap de setmana i que ocupa tot el passeig Diagonal, el carrer Catalunya, el Barcelona, el Balmes i l'espai de Cal Sitjes. Avui s'incorporarà a la mostra una illa lúdica.

Una de les novetats d'enguany és l'àrea dedicada a la mobilitat sostenible a l'entorn de Cal Sitjes. Es tracta d'un espai que cada any anirà canviant de temàtica. Aquest cop s'hi podien trobar bicicletes elèctriques o monocicles elèctrics, uns estris que funcionen amb el mateix sistema d'un Segway però més senzills. Tenen una sola roda i una corretja per agafar-se. "Han vingut per quedar-se, perquè són la màxima expressió de la mobilitat", va explicar Jaume Puigdellívol, de l'empresa GiraCat, perquè "són mobilitat pura, econòmica, sostenible i ecològica: ho tenen tot". Els curiosos observaven el monocicle, els més atrevits el provaven. "És com aprendre a anar en bicicleta", els deia Puigdellívol.

Tractors, l'atracció

Els tractors, sobretot els més voluminosos, són per si mateixos una atracció. Ho demostra l'admiració que despertaven entre petits però també grans, i en el fet que molta canalla hi volia pujar per fer-se una foto al volant.

Una altra cosa és vendre'n. Sala és una firma de maquinària agrícola de l'Alt Empordà present a Artés. El seu responsable va explicar a Regió7 que ara ja no es fan tractes com abans. "Abans la gent esperava una fira per veure el producte. Ara ja el coneixen per Internet. Vénen a informar-se'n".

Oriol Lliró, de maquinària Lliró, opina que, més que donar a conèixer nous productes o algun de concret, la seva presència a la fira és perquè l'empresa es faci visible i per "refermar contactes".

Jordi Torras, de la firma de maquinària agrícola Torras, va explicar que fa 37 anys que assisteix a la Fira d'Artés, i que més que fer negoci i tancar tractes com passava abans, ara és més aviat una trobada social. També es tracta "d'ensenyar múscul. Donem una nota d'optimisme al sector agrícola, que viu moments molt difícils a causa dels preus baixos".

Pel que fa als vehicles, les opinions dels venedors són similars. "En una fira al carrer es tanquen pocs tractes, i encara menys en cotxes nous", va dir el responsable d'una firma. Va destacar que, amb una passejada, la gent té al seu abast pràcticament totes les marques, una gran varietat de models i les últimes novetats. "Sí que es fan contactes, i al cap d'uns dies es pot fer una venda a la concessionària".

Els cotxes de segona mà són un altre món. Ahir se'n podien trobar a partir de 3.000 euros, i hi ha gent que en pot arribar a comprar per impuls si creu que val la pena. Aquest diumenge, esperen penjar molts rètols de "venut", va comentar el comercial d'una empresa.

La fira de la cervesa artesanal, la música i la baixada d'andròmines van completar els actes d'ahir. Avui diumenge es preveu que sigui un dels dies forts del certamen. A la carretera de Sallent hi haurà un espai lúdic amb exhibicions esportives i tallers infantils.