El govern en minoria de Sant Joan de Vilatorrada (CiU i ERC) ha aconseguit tirar endavant la proposta de rebaixar 50 euros la quota mensual de la llar d'infants municipal El Xiulet, a partir del curs vinent. Això suposarà passar dels 182 euros que costa actualment als 132, i s'equipararà a un preu molt similar al de la llar d'infants Els Barrufets, que és de la Generalitat.

Més enllà de l'equiparació de preus, aquesta mesura "també és una crida a tenir més inscripcions", apunta el regidor de Promoció Econòmica de Sant Joan, Ramon Planell, tenint en compte que actualment aquesta guarderia té una seixantena de nens de 0 a 3 anys, i tan sols ocupa 6 de les 9 aules que té disponibles. De fet, la sisena aula al Xiulet es va recuperar la tardor passada gràcies a la incorporació d'alumnes menors d'un any, que va permetre obrir una aula que s'havia tancat temps enrere per falta de demanda. Tot i això, la guarderia té capacitat per a tres línies més que són buides.

En canvi, la llar d'infants Els Barrufets és plena, apunta Planell, però malgrat això la diferència de preus entre l'una i l'altra fa que alguns veïns fins i tot optin per portar els nens a guarderies d'altres municipis en lloc de matricular-los al Xiulet "perquè la trobaven massa cara", reconeix el regidor.

Per altra banda la reducció de la quota que ara es proposa pretén facilitar la conciliació entre la vida laboral i la familiar amb una igualtat de condicions pel que fa als preus entre els dos centres, apunta Planell, "en un moment en què sembla que la qüestió econòmica s'activa, i d'aquesta manera encara hi podem donar més facilitats".

Ajuts per a l'escola de música

La rebaixa de les quotes també beneficiarà els alumnes de l'Escola de Formació d'Adults, que veuran reduïda la mensualitat el 10 %, mentre que l'Escola Municipal de Música veurà incrementada la quota el 7 %, tot i que s'introduiran bonificacions per a les famílies que tenen menys recursos econòmics.

De fet, a l'Escola Municipal de Música equipararan els preus per a residents (que fins ara pagaven menys) i per a no residents. Això implicarà un increment de quota del 15 % per als residents (més el 7 % genèric per a tothom), però en realitat no es notarà, perquè es preveu una ordenança que permeti subvencionar aquest 15 % d'increment. Pel que fa a l'altre 7 %, se'n preveu una altra que beneficiï les rendes inferiors al 0,5 de l'indicador de renda de Suficiència de Catalunya, que podrien veure reduït fins a la meitat el cost que pagarien sense la bonificació.

Finalment, pel que fa a les piscines municipals, la quota general es mantindrà en 40 euros, si bé es reduirà l'abonament jove (de 5 a 16 anys), que passa dels 30 als 20 euros; i el de majors de 65 anys, que passarà de 40 a 25 euros. Els menors de 5 anys hi continuaran tenint l'accés gratuït.