Obres en un antic mas de Gaià treuen vuit tombes medievals a la llum

Els arqueòlegs situen les restes humanes entre els segles X i XIV, i les vinculen a l'àmbit d'una antiga església

21.04.2016 | 07:24
Imatges dels arqueòlegs treballant en les tombes del jaciment obertes fins ara

Les obres en un antic mas en desús de Gaià, que ara l'Ajuntament vol rehabilitar, han posat al descobert vuit tombes medievals. Són fosses excavades a la superfície de roca que els arqueòlegs que hi treballen situen entre els segles X i XIV, mentre s'espera poder analitzar les restes humanes al laboratori els propers dies per detallar-ne la data amb més exactitud.

Les tombes s'han trobat en un costat de la casa on fins fa un parell de dècades hi havia hagut un corral d'ovelles, per bé que el mas està deshabitat des de començament del segle XX. L'Ajuntament de Gaià el va comprar als seus darrers propietaris a la dècada dels 90, fa 5 anys que el va apuntalar per evitar-ne l'esfondrament, i no ha estat fins ara que ha reunit els diners per poder-lo rehabilitar.

Les obres han permès descobrir les tombes, que s'han trobat per casualitat, tenint en compte que se'n desconeixia l'existència. Se n'han localitzat vuit, tot i que no es descarta que n'hi hagi alguna més, i les tres que s'han obert fins ara conserven les restes humanes. Un dels individus hauria mort als 4 o 5 anys, n'hi ha un altre que tenia uns 9 o 10 anys, i un adult "que semblaria ser força gran, tot i que l'edat s'ha d'afinar al laboratori", segons ha explicat la directora de l'excavació en què treballen tres arqueòlegs, Tatiana Piza.

Totes les tombes són orientades d'est a oest (que és la manera com s'excavaven a l'edat mitjana). Per la forma que tenen i per la seva tipologia amb lloses, se situarien entre els segles X i XIV, sosté Piza, tot i que la data es podrà concretar amb més exactitud quan s'hagin obert totes, "amb l'anàlisi del carboni 14, o si trobem alguna peça de ceràmica que ens pugui donar una cronologia més aproximada", afegeix. De ceràmica se n'ha trobat algun fragment, "però és de rebliment, de manera que la seva cronologia no està directament associada a la cronologia de la mort".

L'equip d'arqueòlegs vincula les tombes trobades a una antiga església situada a pocs metres. Possiblement, es tractaria d'una església romànica del segle XII de la qual es conserven uns murs dins de l'actual (que és del segle XVII), tot i que no es descarta l'associació d'aquesta necròpoli a un temple preromànic del segle X que també hi hauria hagut just a sota de l'actual "o molt a la vora", i del qual es té documentació però no es conserva cap resta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema