L'impacte de les tovalloletes humides en els sistemes de sanejament de Catalunya s'està convertint en una greu problemàtica perquè els taponen, i això genera sobrecostos per tractar aquests residus que, malgrat que no hi haurien d'arribar, acaben viatjant des dels vàters, passant per les canonades, fins a les depuradores.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha començat una campanya que sota el lema "SOS WC" "demana la implicació activa de la gent en la bona gestió dels residus d'higiene personal a la llar". Alhora es vol fer entendre un concepte clau per evitar aquesta situació: el vàter no és una paperera i no s'hi pot llençar de tot, perquè es generen obstruccions severes a la xarxa de clavegueres i a les depuradores.

L'ACA ha calculat que de mitjana els sobrecostos que genera el tractament d'aquestes tovalloletes humides és d'uns 150.000 euros anuals "en sistemes de sanejament de ciutats d'uns 200.000 habitants". Els principals casos de què té constància l'ACA són els de poblacions com Manresa, Monistrol de Calders, Lledoners, Terrassa, Martorell, Cambrils, Manlleu, Terrafortuna, Quart, Alcover i Mont-roig. Fonts de l'ACA han assenyalat que "cal que el ciutadà entengui que aquestes tovalloletes no són degradables a l'aigua (si es mira el paquet, en la majoria de marques es posa el símbol que s'ha de tractar com a residu sòlid) i que s'han de gestionar com un residu sòlid".

La generalització de l'ús de les tovalloletes humides i l'abocament de tota mena de productes d'higiene personal, des de preservatius fins a compreses i tampons, entre molts d'altres, al vàter "causa greus problemes als baixants d'aigua, col·lectors, estacions de bombament i les depuradores", segons han explicat fonts de l'ACA a Regió7.

Les mateixes fonts han indicat que malgrat que alguns fabricants posin als envasos dels paquets de tovalloletes que són biodegradables i, fins i tot, que es poden llençar al vàter, "no és cert que ho siguin a curt termini i per això malmeten els sistemes de sanejament", segons ha detallat a aquest diari Josep Maria Obis, que és el director de l'àrea de Sanejament de l'ACA.

Per aquest motiu es demana que no es llencin al vàter ja que arriben intactes a les depuradores. En el seu trajecte del vàter a la depuradora, esdevenen una massa compacta que arrossega altres residus i això provoca embussos. Desfer-los costa diners dels contribuents. Josep Maria Obis ha detallat que les tovalloletes humides estan elaborades amb "un tipus de fibra feta a pressió" que no té temps de desfer-se des que es llencen al sanitari fins que arriben a la depuradora. Al final del cicle de sanejament, la tovalloleta s'ha convertit en un conglomerat viscós que obtura reixes i sistemes de bombament.

Taponant les canonades

El director de l'àrea de Sanejament ha manifestat que "amb caràcter general aquesta problemàtica pot afectar qualsevol sistema de sanejament i més concretament les estacions de bombament (punts de la xarxa on s'impulsen les aigües residuals del clavegueram fins a la depuradora per al seu tractament)". Ha detallat que aquests problemes que es donen en els esmentats bombaments "poden tenir major o menor incidència en funció de si hi ha instal·lades reixes automàtiques".

Els embussos provocats per les tovalloletes humides i altres residus "tenen lloc sobretot en dies de pluges intenses, ja que moltes d'aquestes tovalloletes es queden acumulades a les canonades i quan arriba l'aportació d'aigua de pluja a través del clavegueram s'acumulen a l'entrada i provoquen el tap". Josep Maria Obis ha detallat que "aquesta obstaculització es pot produir als bombaments intermedis, a l'entrada de les depuradores o pretractaments, embussant les reixes i fent que hi hagi sobreeiximents al medi".

Obis ha destacat que aquesta situació causa "problemes molt importants" pel sobrecost que suposa haver de retirar aquests residus que embussen els sistemes de sanejament. Josep Maria Obis és ben expressiu quan assenyala que "és del gènere absurd ficar alguna cosa a l'aigua que després s'ha de treure, no té sentit". El responsable de l'àrea de Sanejament de l'ACA ha deixat ben clar que les tovalloletes "són un residu sòlid urbà" i cal tractar-les com a tal.