A la Catalunya Central s´han retornat 35 milions d´euros en 3 anys de preferents

En el conjunt d'aquestes comarques s'han resolt prop de 4.000 reclamacions pels productes bancaris

28.04.2016 | 07:32
Bàrbara Minoves i Montserrat Ribera mostren articles retirats del mercat
Bàrbara Minoves i Montserrat Ribera mostren articles retirats del mercat

La problemàtica generada entre els petits estalviadors afectats pels anomenats productes financers d'alt risc -preferents i deute subordinat- ja té una traducció econòmica a les nostres comarques, que dóna una dimensió del que ha suposat. Des del 2013 fins al primer trimestre del 2015 s'ha dut a terme tot el procés de tramitació de les reclamacions de Catalunya Caixa, i el resultat és que a la Catalunya Central s'ha conclòs amb la resolució de 3.985 casos per laudes -a través d'una junta arbitral-, la qual cosa s'ha traduït, a efectes pràctics, en un retorn de 35 milions d'euros als afectats.
Durant el primer trimestre de l'any passat, que va ser el darrer període del procés de tramitació, encara es van acordar el darrers 75 laudes. De fet, tot i que aquesta tramitació només va englobar un trimestre del 2015, aquest any passat les reclamacions relacionades amb serveis financers van suposar el 2,5% del total de reclamacions que es van realitzar a través de l'Agència Catalana del Consum.
Aquestes són unes de les dades més rellevants del balanç d'actuacions en defensa dels drets dels consumidors de l'Agència a la Catalunya Central durant el darrer any, del que els seus responsables en van exposar ahir les xifres. En aquesta demarcació es van presentar, 1.960 reclamacions referents a diferents àmbits, el que suposa el 20% menys que el 2014.
La directora de l'Agència Catalana de Consum, la berguedana Montserrat Ribera, va explicar que aquest descens notable es considera que sobretot respondria al fet que les empreses "han fet bé les coses i que prenen consciència i fan les coses ben fetes".
El 46,1% de les reclamacions es van fer a empreses de telecomunicacions i Internet. Telefònica, Vodafone, Endesa, Orange i Gas Natural són les que lideren el rànquing i superen el centenar de reclamacions.
Tanmateix, també són les que tenen un major índex de resolució, i, en el cas concret de les de telecomunicacions, set de cada deu casos s'acaben solucionant fora de la via judicial.
En l'àmbit de resolució de conflictes de consum, s'han resolt 1.167 casos per la via de la mediació i s'han acordat 112 laudes a la demarcació.
Les reclamacions a empreses de telecomunicacions i Internet equival al 46,1% del total que es van fer en aquestes comarques. Un fet que, segons la directora de l'Agència Catalana de Consum, respon també al fet que són les empreses que acumulen més nombre de contractes perquè a cada família hi ha diversos usuaris. Ribera, que ocupa el càrrec des del març d'aquest mateix any, va explicar que una de les línies de treball de cara aquest 2016 és aconseguir que els establiments s'adhereixin a la junta arbitral perquè és una manera de donar garantia als seus treballadors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La imatge de la Moreneta col.locada dalt del cim del Cavall Bernat
La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Membres dels cossos muntanyencs de la Catalunya Central viatjaran a la zona del Nepal afectada per...

Enllaços recomanats: Premis cinema